Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Röportajlar

İMMUNAT AŞ.

İmmunat Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Akar, ülkemizin yerüstü kaynaklarının çok zengin olduğunu belirterek, “En büyük hedefimiz bölge insanını tekrar toprakla buluşturmak ve ülke ekonomisine katkı sağlayarak ülkemizin geleceğini şimdiden planlayabilmek.” dedi.

Firmanızın kuruluş misyonu ve hedeflerinden bahseder misiniz?

İmmunat Bitkisel İlaç AŞ.2008 yılında Bodrum-Yalıkavak’ta bitkisel etken madde üretim tesisi olarak kuruldu.Amacı Türkiye’nin güvenilir fitoterapi ürünlerinin imalatı, kozmetik ve ilaç sanayiinin ihtiyaç duyduğu etken maddelerinin temin edilmesi ve Muğla-Bodrum bölgesinin turizm avantajları ile birlikte ülkemize ait bitkisel ürünlerin yurtdışına tanıtılmasıdır.

Ekstrakt üretimi için yeni açtığınız fabrikanın özellikleri ve kapasite durumu nelerdir?

İkinci büyük fabrikamız gerek yurtiçi, gerekse yurtdışı artan talepleri karşılamak üzere ülkemizin en büyük bitkisel etken madde üretim tesisi olarak kuruldu. Yüksek kapasite ve geliştirilmiş teknolojik cihazlar sayesinde çok daha fazla talebe cevap verebilecek kapasiteye sahiptir. 

Kanada, Almanya, Arabistan, Azerbaycan, Kıbrıs ve birçok yurtdışı talepleri gelmektedir. Şu anki kapasite ile bütün bu ihtiyacı karşılamakta zorlanacağımız için 3. mega fabrikanın kurulumu için bölgeler üzerinde çalışmalarımız başlatılmıştır. 

Üretim için uzman kadro ve bilimsel tekniklerinizden bahseder misiniz?

Firmamız bünyesinde bulunan kimya mühendisi, kimyager, biyolog, doktor, fitoterapist ve diğer teknik kadrosu ile birlikte sıvı bitki ekstraksiyon üretimini yapar. Bu ürünler ağırlıklı olarak medikal ekstraksiyon olarakda düşünülebilir. Bu yüzden geleneksel ve tamamlayıcı tıp alanında güvenilir fitoterapi ürünleri olarak kullanılmaktadır. 

“Üretimimiz dünya standartları ve GMP şartlarında yapılmaktadır.”

Hammadde temini için Türkiye’nin hangi bölgelerinden bitki toplatıyorsunuz? Bitki üretimi yaptırıyor musunuz?

Hammadde teminimiz Türkiye coğrafyasının birçok bölgesinde doğal olarak yetişen bitkileri kapsamaktadır. Örneğin; Ege Bölgesi’nden zeytin yaprağı, İç Anadolu’dan üzüm çekirdeği, Güneydoğu Anadolu’dan meyan kökü, Karadeniz Bölgesi’nden kekik ve dağ bitkileri gibi. Neredeyse tüm coğrafya bitki türleri açısından birçok zenginlik içerir. Sadece Gümüşhane ilimizde 253 farklı endemik bitki bulunmaktadır. Kırsalda yaşayan insanlarımız bu bitkileri toplayarak eksperler gözetiminde kuruturlar ve bizlere tedarikçi olurlar. Bu sayede kırsal kalkınmayı da destekliyoruz. 

Ürettiğiniz ekstraktların kullanım alanları nelerdir?

Üretimimizde bulunan etken maddeler fitoterapi ürünleri, kozmetik sanayiinde, gıda katkı koruyucusu, ilaç firmaları için etken madde alanlarında değerlendirilmekle birlikte birçok sağlık sorununun çözümü için tamamlayıcı ve destekleyici olarak fitoterapi ve immünoterapi  alanlarında da 800 kadar bayiliğimiz, eczanelerimiz ve doktorlarımız tarafından kullanılmaktadır.

Ürettiğiniz ekstraktları Türkiye’de hangi sektörlere veriyorsunuz? İhracat yaptığınız ülkeler ve sektörleri nelerdir?

Şu ana kadar 20’e yakın ülkeden ihracat için talep geldi. Fakat iç piyasanın ihtiyaçlarının çokluğu ihracat yapabilme koşullarımızı zorladı. 2. büyük tesisimizi açtık. İlk ziyaretçilerimiz Orta Doğu’da 6500 noktası olan Arabistan kökenli köklü bir ilaç firması oldu. Şu an sözleşme aşamasındayız. 1 yıl içerisinde ihtiyaçlarını karşılayabileceğimizi taahhüt ettik. Bu anlaşmayla yıllık yaklaşık 12 milyon dolarlık bir ihracat planlanmaktadır. Aynı zamanda Azerbaycan, Kıbrıs ve Almanya görüşmelerimizi yeniden başlattık. 

Türkiye tarım politikalarına katkı sağlayacak projeniz nedir?

Ülkemizin yerüstü kaynakları çok zengin, özellikle tarıma dayalı sanayi olarak üretim yaptığımız için muhtelif bölgelerimizde ekolojik tarım ve anlaşmalı tarım yaptırmayı planlayarak sürdürülebilir hammadde ihtiyacını karşılamayı hedefliyoruz. Valilik ve bakanlıklarla bu konudaki düşüncelerimizi paylaşıyoruz. Tarıma dayalı sanayi aynı zamanda birçok yan ürünün gelişmesinde de etkili olacaktır ve bu projeler köyden kente göçün engellenmesinde, işsizliğin azaltılmasında önemli rol oynayacaktır.

Ekstrakt dışında bir üretim planlıyor musunuz?

Firma olarak sıvı bitkisel ekstraksiyonun dışında milli ürün geliştirme projelerimizden birisi de askeri birliklerin zor şartlarda kullanabileceği özel, çok nitelikli ve stratejik mini kompleks gıda ürünü oldu. TR-TAYIN patentli bu ürünümüz dünyadaki ilk örneği olup şuan TSK’nin bazı birimleri için üretilmeye başlandı. TR-TAYIN ürünümüzle ilgili yurtdışı talepleri de bulunmaktadır. 

İmmunat  olarak sektörel ve ekonomik hedefleriniz nelerdir?

Ülkemiz endemik bitki açısından tüm Avrupa’dan daha zengindir. Bu zenginliğe bilinçli tarım politikalarını da ekleyebilirsek tüm dünyada bitkisel etken madde üretiminde söz sahibi olabiliriz. 

Üretici firma olarak dünyada bitkisel ürünler üzerine Türkiye markaları yaratmak istiyoruz. Sağlık sektöründen kozmetik sanayiine kadar etken maddelerin büyük bir pazarı bulunmaktadır ve bunun için tarıma dayalı sanayi hamlelerinde tarımsal kalkınma ve bu kalkınmayı destekleyecek sanayi kuruluşlarının çoğalmasının öncülüğünü yapmaktayız. En büyük hedefimiz her bölgeye bu amaç doğrultusunda fabrikalar kurmak, bölge insanını tekrar toprakla buluşturmak ve ülke ekonomisine katkı sağlayarak ülkemizin geleceğini şimdiden planlayabilmek.

Dünyada üretimi gerçekleştirilmemiş bir ürününüz var mı?

İmmunat Bitkisel İlaç AŞ. dünyada bugün çok konuşulan zerdeçal sıvı ekstraktının ilk üreticisidir. Yapımı çok zor olan zerdeçal sıvı ekstraktını 3 yıllık Ar-Ge neticesinde FAZ3-A2 adlı bir yöntem ile üretmeyi başaran tek firmadır. Emilimi ve biyoyararlılığı  yüksek tek orijinal üründür. Dünyada 14 bitkinin ilk sıvı ekstraktını yine firmamız yapmıştır. İmmunat AŞ. Türkiye’de fitoterapi, immünoterapi ve güvenilir bitkisel ürünler alanında her zaman öncü bir firma olmuştur.   

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu