Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Bünyamin ESEN SGK'dan BildiriyorGenelGüncelSGK HaberleriYazarlar

YEŞİL PASAPORT ECZACILARIN HAKKI

Ülkemizden batılı ülkelere gidebilmek için vize almak çile haline geldi. Pandeminin ilk dönemlerinde başlayan çip krizi ile birlikte pasaport başvurularının uzun zaman alması, pasaport basımlarının birkaç ay gecikmesini zaten yaşıyordur. Üstüne son iki yıldır ABD ile
yaşadığımız gerginliğin etkisiyle vizelerin dondurulması, son olarak Schengen başvurularında uzun süren gecikmeler ticaret amacıyla vize başvurularında dahi sorunlara neden oluyor.

Ülkemizden batılı ülkelere gidebilmek için vize almak çile haline geldi. Pandeminin ilk dönemlerinde başlayan çip krizi ile birlikte pasaport başvurularının uzun zaman alması, pasaport basımlarının birkaç ay gecikmesini zaten yaşıyordur. Üstüne son iki yıldır ABD ile
yaşadığımız gerginliğin etkisiyle vizelerin dondurulması, son olarak Schengen başvurularında uzun süren gecikmeler ticaret amacıyla vize başvurularında dahi sorunlara neden oluyor.

Tam çip krizi bitti derken ortaya çıkan Schengen Vizesi krizi nedeniyle birçok kişi AB ülkelerine vize alabilmek için aylar sonrasına randevu almak zorunda kalıyor. Pharmasea hazırlık sürecinde de pek çok eczacı dostumuzun Schengen vizesi almakta yaşadığı sorunlara tanık olduk.

Oysa bu vize krizinin bir çözümü var: Yeşil Pasaport. Mevzuatta “Hususi pasaport” (Special pasaport) olarak geçen Yeşil pasaport sayesinde AB ülkeleri dahi dünyanın pek çok ülkesine vizesiz ve son dakika uçak bileti ile seyahat edebiliyorsunuz. ABD, Kanada ve İngiltere gibi birkaç ülke dışında batı ülkelerinin neredeyse tamamına Yeşil Pasaport ile vizesiz veya kapıda vize hakkıyla seyahat yapılabilmektedir.

Eczacıların Yeşil Pasaport Talebi

Yeşil pasaport alabilme hakkının eczacı meslek örgütlerinin uzun süredir talebi. Kamu yararına çalışan ve sadece kar elde etmeyi değil toplum sağlığına katkı sunmayı da amaçlayan eczacıların meslek olarak yeşil pasaport alabilmeleri talepleri var. En son olarak kamusal bir hizmet yapmaları nedeniyle avukatlara bu hak verilmiş, Yeşil Pasaport alabilmelerinin yolu açılmıştı. Eczacılar da benzeri bir beklenti içerisinde. Bu talebin oldukça haklı olduğunu belirtmek gerekiyor. En azından Devlet kurumlarında belli bir süre hizmet eden memurlara verildiği gibi belirli bir hizmet yılını doldurmuş olan eczacılara da yeşil pasaport hakkı verilmesi gerekiyor.

Esasen mesleğini kamuda yapan (yani memur olan) eczacılar belirli hizmet yılını doldurup üçüncü derece üzeri kadrolara atandıklarında yeşil pasaport hakkını elde edebiliyor. Mesleğini serbest olarak yapan ve toplumsal sağlığın ana paydaşlarından biri olan eczacıların da belirlenecek hizmet yılı sonunda bu hakkı elde etmeleri makul bir beklenti.

Eczacıların Yeşil Pasaport talebi çeşitli kereler TBMM Genel Kurulu’nda da dile getirildi. Eczacıların aslında milletvekilleri arasında oldukça fazla meslektaşları var. Doktorlar ile birlikte TBMM’deki sağlık mesleğinden olan milletvekili sayısı yüz kişiye yaklaşıyor. Ancak ne yazık ki bu talep henüz yasalaşmadı.

Esasen eczacılar kamusal niteliği oldukça ağır basan bir meslek yapıyorlar. Sağlık Bakanlığı tebliğinde de belirtildiği üzere eczaneler birinci basamak sağlık kuruluşları arasında sayılıyor. Keza, eczacıların mesleki gelişim ve eğitim faaliyetleri ile eczacılık mesleğinin kalitesini artırmak amacıyla düzenli yurtdışına çıktıklarına da şahit oluyoruz. Eczacıların uluslararası ilaç sektörüyle ilgili araştırma ve gelişmeleri takip etmek açısından uluslararası
toplantı, konferans, eğitim, seminer, sempozyum, araştırma faaliyetleri ve kongrelere sürekli katılım sağlamaları ülkemiz açısından da faydalı olacak bir husus.

Bu sebeplerle eczacı dostlarımızın Yeşil Pasaport talebini desteklediğimizi belirtelim ve bu talebi bir kere de bu satırlardan duyurmuş olalım.

Yeşil Pasaportun Sağladığı Haklar

Peki, Yeşil Pasaport taşımak hangi hakları sağlıyor? Biraz da bundan bahsedelim. Hususi pasaport, devlet adına çalışan memurlara ve belirli şartları taşıdıkları sürece bu memurların ailelerine, 5 yıllık süre ile verilen pasaport türüne denir. İçişleri Bakanlığı’nın güncel düzenlemesi ile Yeşil Pasaportlar da 10 yıllık süreye uzatıldı.

Yeşil renkli olduğu için yeşil pasaport olarak da adlandırılır. Hususi pasaportun birçok ayrıcalığı bulunur. Birçok ülkeye belirli gün sayısı ile sınırlı olmak üzere vizesiz giriş sağlar.

Yeşil Pasaport Kimlere Verilir?

Hususi pasaport, sadece devlet kuruluşunda memur statüsüne sahip ve Emekli Sandığına kayıtlı kişilere verilmektedir. TBMM eski üyeleri ve eski bakanlara, Birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan ya da emekli olmuş memur ve diğer kamu görevlilerine, Büyükşehir il ve ilçe başkanlarına (görev süreleri boyunca), Birinci dereceden emekli olan eski belediye başkanlarına, Devlet sporcularına, Belirli şartlara tabi olmak üzere Özelleştirilen Türk Telekom, T.C. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarına, 2017’de çıkan “İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin
Esaslar” isimli yasa gereğince belirli ihracat oranlarını geçmiş iş insanlarına, Yeşil pasaport alma hakkı bulunan kişilerin 25 yaşını aşmamış çocuklarına ve eşine yeşil pasaport verilmektedir.

Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?

Hususi pasaport başvurusu yapacak kişilerin gerekli belgeleri tamamlayarak ve gerekli ödemeleri yaparak il nüfus müdürlüklerine başvurmaları gerekir. Yeşil pasaport başvurusu için randevu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sayfasından online olarak alınabilir.

Yeşil pasaportunuzu yenileyebilmeniz için eski pasaportunuzun süresinin dolması gerekmektedir. Yenileme işlemi Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmektedir.

Hususi yeşil pasaportlar, çalıştığınız kurumdaki yöneticinizin talebine ve İçişleri Bakanlığınca belirlenen parametrelere göre 6 aydan 10 yıla kadar verilebilmektedir.

Yeşil pasaportlardan 1479 Liraya kadar çıkabilen pasaport harcı alınmamaktadır. Hem ilk kez hususi pasaport alacaklardan hem yenileme yapacaklardan sadece defter bedelini ödemeleri talep edilmektedir. 2022 yılı yeşil pasaport defter bedeli ise tüm başvuru süreleri için 225 TL’dir. Başvuru yaptıktan sonra kişiselleştirilen pasaportlar PTT kargo ile il merkezlerine 1 ila 2 gün, ilçe merkezlerine en geç 4 iş günü içinde teslim edilebilmektedir.

Pasaportlarda süre uzatımı yapılmamakta olup her başvuruda yeni pasaport düzenlenmektedir.

Gemide Eczacılık Kongresinde Protokol Hükümlerini Konuşacağız

Bildiğiniz üzere Pharmasea Gemide Eczacılık Kongresi’nin bu yıl Dördüncü kez düzenleniyor. 8 Eylül ile 11 Eylül arasında düzenlenecek olan kongrede bir yandan Eczacılık sektörünün temel gündemleri ele alınırken öte yandan da Çeşme- Mykonos- Kos- Rodos- Simi güzergahında güzel bir seyahat gerçekleştirme imkânı olacak.

Daha önce Birinci Pharmase 2015’e de katılmış biri olarak bu yıl da Eczacılık Kongresi’nde ben de olacağım. Kongrede özellikle SGK uygulamaları açısından eczacıların sorunları, SGK’ya fatura ibrazının aşamaları ve dikkat edilmesi gerekenler, SGK protokolünün hükümleri, SGK ödemelerinde hata yapmamanın yöntemleri ve eşdeğer ilaç uygulamaları üzerine bilimsel sunum gerçekleştireceğim. Eczacı dostlarımızın SGK ile ilgili yaşadıkları sorunları birinci elden tartışma ve değerlendirme fırsatı bulacağız. Tüm eczacı, hekim
ve sağlık sektörü paydaşı dostlarımızla gemide görüşmek üzere.

SAĞLIK VE SOSYAL GÜVENLİK SEKTÖRÜNDE GÜNDEM

SGK Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi Değişti: 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince uygulanan Sosyal Güvenlik Kurumu İlaç Geri Ödeme Yönetmeliği’nin 12 nci maddesi ile SGK Sağlık Uygulama Tebliği’nin 7-(e) maddeleri gereğince düzenlenen “Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi” 21.07.2022, 28.07.2022, 04.08.2022, 11.08.2022 ve 25.08.2022 tarihlerinde değiştirilmiştir. Okurlarımız güncel listeye SGK’nın resmî web sitesi olan www.sgk.gov.tr adresinden ulaşabilir.

Eczanelerde Satılabilen Tıbbi Malzemelerin SGK Listesi Güncellendi: 01/10/2020 tarihinde yürürlüğe giren “Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacıları Birliği Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokol” eki “Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacıları Birliği Üyesi Eczanelerden Tıbbi Malzemelerin Temini Sözleşmesi”nin 4.5.3 numaralı maddesi uyarınca “Ek-6/8 Tıbbi Malzeme Listesi” 10.08.2022 tarihinde güncellenmiş bulunmaktadır. Okurlarımız güncel listeye SGK’nın resmî web sitesi olan www.sgk.gov.tr adresinden ulaşabilir.

Organ ve Doku Nakli Raporu Alınabilecek Hastaneler Güncellendi: SGK Sağlık Uygulama Tebliğinin 2.5.3.A-1-(1)-a bendi uyarınca “Yurtdışında Doku ve Organ Nakli Amacıyla Sağlık Kurulu Raporu Vermeye Yetkili Resmi Sağlık Kurumları Listesi” güncellenerek 29.07.2022 tarihinde yayımlanmış bulunmaktadır. Listede branş bazında her ildeki yetkili hastaneler belirlenmiş bulunmaktadır. Okurlarımız güncel listeye SGK’nın resmî web sitesi olan www.sgk.gov.tr adresinden ulaşabilir.

SGK Yurtdışı İlaçların Temini İlanını Yayınladı: Bilindiği üzere SGK sağlık yardımlarından yararlandırılan kişiler için gerekli görülen ve yurt içinden sağlanması mümkün olmayan ilaçlar ilgili mevzuat doğrultusunda SGK’ca karşılanmakta ve Kurum ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile yapılan protokol kapsamında TEB tarafından veya Ankara Sosyal güvenlik İl Müdürlüğü İbni Sina Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezince, Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan “YURT DIŞINDAN İLAÇ TEMİNİ VE KULLANIMI KILAVUZU” ve diğer ilgili
mevzuat çerçevesinde yurt dışından tedarik edilmektedir. Yurt Dışı İlaç Fiyat Listesi (EK-4/C)’nde yer alan ve İbni Sina SSGM tarafından tedarik edilen belirlenmiş etkin maddeleri belirtilmiş olan ilaçlar veya farmasötik eşdeğerlerinden belirtilen tahmini ihtiyaç miktarını karşılamak kaydıyla yurt dışından tedarik edebilecek üretici/yetkili/aracı firmaların/ depoların tedarik teklifleri ve taahhütname ekinde belirtilen belgelerin asıllarının Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğüne kapalı zarf içinde ulaştırılması gerekmektedir. SGK’ca yapılan duyuru ile tekliflerin SGK Başkanlığı genel evrak servisine elden teslim edilmesi gerektiği, elektronik posta, KEP iletisi vb. başvuruların dikkate alınmadığı belirtilmiştir.
SGK’ya daha önceki yurt dışı ilaç temin işlemleri ile ilgili olarak tahsil edilmemiş borcu veya devam etmekte olan davası bulunan firmaların ve bu firmalarla irtibatlı iltisaklı firmaların teklifleri kabul edilmemekte, bu firmalarca teklif verilse dahi dikkate alınmamaktadır. Keza, 15/08/2022 tarihi itibariyle; Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan “YURT DIŞINDAN İLAÇ TEMİNİ VE KULLANIMI KILAVUZU” eki yurt dışı ilaç listesinin tedarik edilebilen ilaçlar sekmesinde yer almayan ilaçlara ilişkin teklifler değerlendirilmemektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu