Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
GenelGüncelRöportajlarSGK Haberleri

FAZLASINI DEĞİL, SADECE HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ

Bu sayımızda Kırklareli Eczacı Odası Başkanı Ecz. Turgut Pehlivan ile eczacıların güncel sorunlarını ve çözüm önerilerini konuştuk. Pehlivan, verdiğimiz hizmetin devamı için fazlasını değil hakkımız olanı istiyoruz” dedi

Turgut Bey öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz? Kaç senedir bu sektörün içinde aktif olarak rol alıyorsunuz?

2002 yılında eczanemi açtığımdan beri sektörün içindeyim. 2015 yılından bu yana oda yönetiminde aktif olarak yer almaktayım. Kırklareli Eczacı Odası başkanlığı’nda 2.dönemim.

Bölge eczacılarımın yaşadığı sorunlar nelerdir? Bu sorunlar için ne gibi çözüm önerileriniz bulunuyor?

Tüm meslektaşlarımızın yaşamış oldukları sorunlarla aynı bunların bazılarını sayacak olursak; İFK güncellenmesi ve kar oranlarının arttırılmaması, piyasada olmayan ilaçlar, KKİ
vermeyen firmalar, ilaç dışı ürün ve takviye edici gıdaların internetten satışı, sadece eczanede satılırken eczane dışına çıkan ürünler, sürekli değişen SUT uygulamalarını söyleyebiliriz.

Oda yönetimi olarak bölge eczacılarının mesleki gelişimleri için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Meslektaşlarımız için eğitimler düzenliyoruz. Bölge eczacılarımızın bir araya geldiği 3 oda
olarak düzenlediğimiz Trakya Eczacılık Günleri adı altında kongremiz var. Önümüzdeki sene
5’incisine biz ev sahipliği yapacağız. Burada meslektaşlarımız birbirleriyle görüşerek bilgi
alışverişinde bulunuyorlar. Bizlerde içerik olarak mesleki ve mesleğin geleceği ile ilgili eğitimler düzenleyerek onlara katkıda bulunuyoruz.

Son bölgeler arası toplantıda gündem olan İFK’nın yıllardır güncellenmemesi konusunda ne düşünüyorsunuz, ne gibi çalışmalar yapılmalı?

İFK 13 yıldır güncellenmemiş günümüz şartlarında bunun kabul edilebilir olduğunu düşünmüyorum. Halk sağlığı açısından da yeni çıkan ilaçlar artık ülkemize gelmemektedir.
İthal ilaçlarda gün geçtikçe sayıları artan bir şekilde yoka girmekte hastaların tedavileri
yarım kalmaktadır. Oluşan zararlarını önlemek için firmalar kamu kurum iskontolarını
yaparken eksik uygulama ya da değişik yollarla eczanelerimizden geri ödeme yolunu
seçmektedirler. Bu da eczanelerimizin üzerinde ağır bir yük ve kazanç kaybı yaşatmaktadır.
Biz hastaların tedavisi için ilaca ulaşabilmesi için, doğru şekilde kullanabilmesi için, 7 gün
24 saat canı gönülden çalışan eczacılar olarak, verdiğimiz hizmeti aynı şekilde sürdürebilmek için fazlasını da değil, sadece hakkımız olanı istiyoruz. Bizim isteğimiz zam değil hastanın cebinden çıkan fiyatın artması değil sürdürülebilirlik için yıllar önce konulan ve hala değiştirilmeyen kanunlarla, yıllar içinde sabit kaldığı için, eriyen gelirlerimizin güncellenmesi. Görünmeyen bir durum olduğu için bütün bu çabalarımız yaşadığımız zorlukların farkına varılması ve böylece severek yaptığımız mesleğimizin devamlılığını sağlayabilmek istiyoruz.

Eczacıların sorumluluğu olmadığı halde ilaç yokluğu konusunda yaşadığı sorunlar tekrar gündemde. Bu konuda sizce ne gibi çözümler üretilmeli?

Bu sorun ilaç firmaları ile bakanlığın uygulamış olduğu fiyatlandırma politikasıyla ilgilidir.
Güncellenmeyen İFK ve uygulanan kur politikaları yüzünden ilaçlar yoka girmektedir. Bu
konuda meslektaşlarımızın sorumlu tutulmasını hiçbir şekilde kabul etmiyorum. Bunun çözümü de ilaçların fiyatlandırılması konusunda düzenlemelerin biran önce yapılmasıdır.

Ekonomik sorunlar birçok insanı etkilediği gibi eczacıları da etkiledi. Birçok Eczacı iflas ile karşı karşıya geliyor. Bu anlamda sizce çözüm nedir?

Bununla ilgili olarak; İFK güncellenmesi kar oranlarının arttırılması, Meslek Hakkı, KKİ
vermeyen veya düzgün uygulamayan ilaçlarla ilgili çözüm bulunması, ilaçların yoka girmesinin önlenmesi, SGK protokolündeki kazanımların arttırılması, ilaç dışı ürün ve takviye edici gıdaların satışı hakkında ilgili mevzuatın hazırlanması.

Eczacıların özlük haklarının kazanımı için ne gibi çalışmalar yapılmalı? Bu konuda
düşünceleriniz nelerdir?

Sağlık komisyonu’nda kamu eczacılarının malive özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik
önerge red edildi. Bunun sonucunda da kamu eczacılarımızın emeğini yok sayan sağlıkçılar
arasında ayırım yapan kanun teklifinin plan ve bütçe komisyonundan da geçerek yasalaştığını üzülerek seyretmek zorunda kaldık. Bu konuda merkez heyetimiz ve biz oda yöneticileri aktif olarak sorunun çözümünde çalışmaktayız.

Son olarak dergimiz aracılığıyla meslektaşlarınıza neler söylemek istersiniz?

Meslektaşlarımızın tüm sorunlarıyla ilgilendiğimizi ve bunların çözülmesi için tüm gücümüzle hep birlikte uğraşmaya devam edeceğimizi bilmelerini istiyorum.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu