Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Ecz. Vecihi Özerdemli - Eczacının PusulasıGenelGüncelYazarlar

F.I.P

Geçen gün sosyal medyada Prof. Dr. Tayfun Uzbay’ın FIP notlarını okuyunca çok sevindim. Kendisine bu konuda teşekkürü bir borç bilirim. F.I.P yani, “Dünya Eczacılık ve Eczacılık Bilimleri Kongresi ‘’ organizasyonu 1912’ den beri mesleğimizin gelişmesi adına çalışan bir kuruluş. Burada her yıl onlarca çalışma, makaleler halinde yayınlanıp mesleğin geleceğine önemli açılım sağlanır.

Sizce FIP ülkemizde yeterince biliniyor ve değerlendiriliyor mu?

45 senelik meslek hayatımda herhangi bir eczacılık çalıştayında FIP ile ilgili ve orada yapılan çalışmaların değerlendirilmesi konusunda tek satır duymadım. Oysa bildiğim TEB’in bu organizasyona her sene muntazam katıldığıdır. Bunun büyük bir eksiklik olduğunu düşündüğümüzden 2001-2007 arası tüm FIP makalelerini, EDAK Yönetimi olarak, çevirtip bir kitap halinde eczacı odalarımıza gönderttik. Belki bir ironi ama o dönemde FIP’te sunulmuş olan çalışmaların hiçbiri halen Türk eczacısının gündemine gelmedi.

Size birkaç örnek vermem gerekirse;

– Gelecekte ilaçlar bireysel ve biyolojik yapı taşlarına göre hazırlanacak

– İlaç kullanımında hasta güvenliğinin sağlanması

– Eczacılarda hastane uygulamaları

– Eczacılar ve sanayinin uyumu için neler yapılmalıdır

– Bitkisel ilaçların düzenleme hususları vs. 40 kadar makale.

Sayın Tayfun bu yazısında önemli 2 konuya değiniyor; birisi Covid 19 sonrası eczacılığın değişeceği ikincisi ise meslek eğitiminin kalitesinin test edilmesi.

Bu anlamda 2008’de Rhode Island Üniversitesi’nden Amber Castel’in yazdığı makaleye dikkatinizi çekmek isterim. Eczane eczacılığı mesleğinin artık bugünkü gibi devam edemeyeceğini kabul ediyor. Eczacı aynı zamanda bir tüccar aynı zamanda bir sağlık profesyoneli olamamaktadır. Kamuoyu sadece kutuların yerini değiştiren bir mesleğe bu denli harcama yapmak istememektedir. Mesleği kutudan hastaya yönlendirecek yeni bir tanımlamaya ihtiyaç vardır.

Bu meslek son 40 senede bu gerçeklerle karşı karşıya olmasına rağmen değişmediyse, değişme kapasitesine sahip mi, eğer “evet “se, yeterince hızla değişebilecek mi?

Sonuç olarak; bu mesleğin bir değişim geçirmek mecburiyetinde olduğu bilimsel tezlere dahi yansıdığı halde bizim halen kutu boyutunda yaşamaya çalışmamız meslek adına enerji kaybıdır. Gerek fakültelerimiz gerek meslek örgütlerimiz artık bu gerçekler ışığında mesleğimizi tekrardan tanımlamalıdırlar.

FIP’te konu edilen Covid sonrası eczacılığın tanımı açık…

‘’Klinik eczacılık”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu