Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
GenelGüncelYazarlar

ECZANEMİZDEKİ FARMASÖTİK BAKIM ODASI EĞİTİMLERİ-DİYABET

Önceki yazılarımızda bahsetmiştik; eczane içerisinde, diğer hastalardan bağımsız, hastalarımızın mahremiyetini koruyarak rahatça hastalıklarını anlatabildiği, özellikle yaşlı ve kronik hastalarımıza, hastalıkları, ilaçlarını düzgün kullanmaları, ilaçlarının uygun koşullarda saklanması, insülin kalemi-inhalasyon preparatı gibi aparatların kullanımlarındaki yanlışların tespit edilmesi ve doğru kullanımının UYGULAMALI öğretilmesi, hastalıklarını sadece ilaç ile değil, egzersiz, diyet, düzenli beslenme, düzenli uyku vs gibi örneklerle de tedavinin başarısının artacağını anlattığımız ve adını FARMASÖTİK BAKIM ODASI koyduğumuz bu odanın, hastalarınızın yaşam kalitesini arttırdığını gördük.

Aynı zamanda da hastalarımızın ne çok şeyi yanlış bildiğini ve bir eczacı olmanın sorumluluğu ile hastalarımıza doğruyu öğrettiğimizi anlattık.

Uzun sürecek bu yazı dizisine Diyabet Hastalığı ile başlıyoruz.

NEDEN DİYABET ile BAŞLIYORUZ?

Diyabet; sadece tanısı konulanların oranı ile Dünya Nüfusunun %10’u gibi yüksek oranda görülüyor. 2022 araştırmalarına göre ise Türkiye’deki oran %18.

AVRUPA BİRİNCİSİYİZ…

Avrupa birincisiyiz ama yine çoğu zaman olduğu gibi olumsuz bir konuda, bir hastalıkta.

Hastalıktır bu napalım demeyin çünkü Diyabet, hasta eğitimi ile ya hiç başlamıyor ya stabil seyrediyor ya da gerileyebiliyor. Hasta eğitiminin en önemli olduğu hastalıkların en başlarında yer alıyor.

Ülkemizde yapılan araştırmalar; sağlık okuryazarlığının ilkokul seviyesinde hatta kırsalda daha da geride olduğunu gösteriyor.

Sağlık okuryazarlığının arttırılmasında eczacının rolünün büyük olduğu tüm otoritelerce belirtilmektedir ki zaten ECZACILIK YEMİNİ’mizde yer alan ‘’Mesleki Bilgilerimi Sürekli Güncelleyeceğime’’ dair yemin etmişiz. Bunun gereğini de yerine getirmeliyiz.

Diyabetin belirtileri, Diyabet Hastalarının ilaçlarını düzgün kullanması, belli aralıklarla yaptırmaları gereken tahlillerin neler olduğu, glukoz kan seviyesini sürekli istenen seviyede tutmaları, insülin kullanan hastaların , subkutan uygulamaları nasıl, hangi bölgelere uygulayacağı, kullanılmaya başlanmayan insülinin buzdolabında ama kullanılmaya başlanan insülin kaleminin oda ısısında saklanması gerektiği, Glucometrelerin düzgün kullanımı, yaşam tarzlarında uygulamaları gerekenler, uyku düzenleri, obezitesi, organ nakli geçirmiş, sigara kullanan, fiziksel inaktiviteye sahip, Polikistik over sendromu olanların, diyabet için risk grubunda oldukları gibi bir çok konuya sonraki yazılarımızda devam edeceğiz.

Hep dediğimiz gibi; sağlık sisteminin vazgeçilmezi eczacılar ‘’ HAYAT KURTARIR’’ ama donanımlı bilgi ve sıcak bir gülümsemeyle..

Sevgi ve umutla..

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu