Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
GenelGüncelRöportajlar

BİLİM VE TECRÜBENİN HARMANI İLE DOĞANIN MUCİZELERİ HALK SAĞLIĞINDA YERİNİ BULUYOR

Van, Bitlis ve Hakkari Eczacı Odası yeni Başkanı Ecz. Ersin Karaman ile bölge eczacılarının sorunlarını ve çözüm önerilerini konuştuk. Karaman, “Mesleki olarak sorunlarımız var ama hiçbiri aşılamayacak sorun değildir. Mesleki birlik beraberliğimiz olduğu sürece üstesinden gelemeyeceğimiz sorunumuz yoktur” dedi.

Öncelikle başkanlık görevinizi tebrik ederiz kısaca sizleri tanıyabilir miyiz?

İyi dilekleriniz için teşekkür ediyorum. 2008 yılında İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun oldum. Aynı yıl içinde Van ilinde serbest eczacılığa başladım ve halen devam etmekteyim. Van Eczacı Odası’nda çeşitli komisyonlarda çalıştım. Bir dönem Haysiyet divanı, iki dönemde genel sekreterlik yaptıktan sonra Oda başkanlığı görevini üstlendim.

Seçimler yeni bitti. Yeni başkanlık döneminizde ilk hedefleriniz nelerdir?

Aslında her ne kadar başkanlık olarak ilk dönemim olsa da 2 dönemdir genel sekreterlik yaptığım odamızda, 2 dönemde yönettiğimiz aynı anlayışla yönetmeye devam edeceğiz. Kendi eczanemde de aktif olarak çalıştığım için sahadaki meslektaşlarımın sorunlarına vakıfım.

İlk olarak meslektaşlarımızın görevlerini icra ederken ekonomik kaygılar taşımamamız için gerek birliğimiz gerekse yerelde çalışmalar ve görüşmelerde bulunmak. Bölgemizde bulunan yardımcı eczacıların yerleştirme aşamasında yaşadığı sıkıntıları en aza indirmek için komisyonlar kurarak mağduriyetlerini gidereceğiz. Kamuda çalışan eczacılarımızın hak ettiği değeri kazanması için aktif komisyonlar kuruyoruz.

İlimizde bulunan eczacılık fakültesi ile koordineli olarak komisyonlar oluşturup eczacılık fakültesi öğrencilerinin mezun olduktan sonraki süreçte mağduriyet yaşamaması için eğitimler konferanslar düzenlemek.

Bölgenizde eczacıların yaşadığı temel sorunlar nelerdir? Bunlar için çözüm önerileriniz nelerdir?

Van, Bitlis, Hakkari Eczacı Odası olarak geniş bir coğrafyaya hitap ediyoruz, bölgemizde özellikle kış aylarında sık sık yaşanan elektrik kesintisi veya internet kesintisi çalışma koşullarımızı olumsuz etkiliyor.

Bölgemizde SSGM olmamasından kaynaklı reçetelerimizi Ankara SSGM’ye gönderiyoruz. Reçetelerde yaşanılan kesintilerden sonra itiraz komisyonu için görevli arkadaşlar Ankara Kavaklıdere SSGM’de toplantılara katılmak zorunda kalıyordu. İlimizde uçak seferlerinin sık sık iptal olmasından dolayı sorunlar yaşıyorduk. Sosyal Güvenlik Kurumu’muzla yaptığımız görüşmeler sonucunda itiraz inceleme komisyonunun online olmasına karar verildi.

Bölgemize gelen doktorların birçoğu mecburi hizmet süreleri dolduktan sonra geri gidiyor. Bu durumda eczacılarımızın yaşadığı kesinti veya iadeleri düzeltilmesi doktor olmadığında zorlaşıyor, mağduriyetler doğuruyordu. Bu konuda odamızda kurduğumuz SUT komisyonları ile kesintileri en aza indirgemek hedefindeyiz.

Ülkemizde eczacıların birçok sorunu var bunların başında gelenlerden biri de kamu eczacıların yaşadığı hak mahrumiyetleri bu konuda sizce neler yapılmalı?

Aldığı görev ve sorumlukları açısından kamu adına önemli ve ikame edilemez hizmetler sunan ve aynı zamanda stratejik personel statüsü taşıyan meslektaşlarımıza hak ettikleri değer ne yazık ki verilmemiştir. Meslektaşlarımız; hastanelerde yönettikleri bütçe, yaptıkları iş, eğitim süreleri ve aldıkları risk itibariyle çok önemli bir rol üstlenmektedir.

Maalesef sağlık personelleri arasında uygulanan kat sayı adaletsizliği meslektaşlarımız için mağduriyet doğuruyor. Meslektaşlarımızın kat sayı sorunu bir an önce çözülmelidir. Eczacılarımızın kamuda hak ettiği saygınlığı kazanması için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

İlaç yokluğu her sene görülen bir sorundu ancak son dönemdeki kadar uzun ve derin olmamıştı. Sizce bu durumun nedenleri ve çözümü için yapılması gerekenler nelerdir?

Ülkemizde son dönemlerde artarak ilaç sorunları yaşanmaktadır. Bu sorunun yaşanmasının ana sebeplerinden biri ilaçta uygulanan kurun reel kur karşısında çok aşağıda kalmasıdır. İlaçta uygulanan kurun güncel kur seviyesine gelmesi gerekiyor.

İlaç fiyat kararnamesinde belirlenen kademli karlılık oranlarının yetersiz olması da ilaç yoklarının bir nedenidir. İlaç Fiyat kararnamesinde günün koşulları gereği güncellenmelidir.

Ülkemizde eczacıların sürekli problemleri tartışılıyor ve sorunlar hakkında çözümler üretiliyor. Ancak en temel sorunu ve ilk çözülmesi gerek problem sizce nedir?

Aslında eczacıların sorunları maalesef çok fazla ama mesleğin geleceğini korumamız ve mesleğin değerini kaybetmemesi için eczacılık fakültelerinin sayısına veya yerleştirilen eczacıların belirli bir sıralamanın üstünde olması gibi düzenlemeler yapılmalıdır. En başta gelen sorunlardan biri de eczacılarımızın ekonomik olarak yaşadığı çıkmazdan kurtulması gerekiyor.

Son olarak okurlarımıza neler söylemek istersiniz?

Eczacılık her zaman örnek bir meslek grubu olmuştur. Yakın zamanda bunu pandemide ve yaşanan deprem felaketinde gördük. Hiçbir karşılık beklemeden toplumsal sorunların üstesinden gelmeye çalışan ve bunu başarılı bir şekilde yapan meslek grubuyuz. Her zaman iyi ki eczacıyım diyorum.

Evet mesleki olarak sorunlarımız var ama hiçbiri aşılamayacak sorun değildir. Mesleki birlik beraberliğimiz olduğunu sürece üstesinden gelemeyeceğimiz sorunumuz yoktur.

Sizlere de mesleğimize kattığınız değerden dolayı çok teşekkür ediyorum.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu