Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Ecz. Eyüp Talha Kocacık - Eczacılık TarihiGenelGüncelYazarlar

TÜRK ECZACILIK GÜNÜ YENİDEN DÜŞÜNMEK-I

Bugüne kadar “Eczacılık Günü” fikrinin ortaya atılması ve günün ilk olarak kutlanmaya başlanmasına dair kabul edilmiş bazı bilgiler bulunmaktadır. Kabul edilen bu bilgilerin başında gün fikrinin ilk defa 1949 yılından Ecz. Remzi Kocaer tarafından dile getirildiği gelmektedir. Uzun yıllar bu konuda yazılan makalelerde ve kitap bölümlerinde bu bilgi aynen tekrarlanmıştır. Tarih sürekli değişmez ama doğru tarihi bilgilere ulaşma şansına göre tarih yeniden yazılabilir.

Ecz. Remzi Kocaer 1949 yılında “Farmakoloğ” dergisinde “Türk Eczacılığının Günü” başlıklı bir makale yazmıştır. Kocaer, makalesinde eczacıların bir araya gelerek mesleki sorunlarını ve geleceklerini tartışabilecekleri, mesleki dayanışmanın gösterileceği bir günün kutlanması gerekliliğini ifade etmiş ve günün tarihi ile ilgili olarak bazı tespitlerde bulunmuştur. Remzi Bey’in bu tespitine ve daha sonra yaşanan gelişmelere bu yazıda değinilmemiştir. Zira bu bilgiler daha önce defaten yazılmıştır.

1948 Mezuniyet Çayı’ndan bir fotoğraf

Eczacı Okulu Talebe Cemiyeti her yıl mart ayının ortalarında “Öğrenci Çayı” adı altında Eczacı Okulu hocalarının ve öğrencilerinin katıldığı müzikli organizasyon düzenlemektedir. Bu çayın asıl amacı yapılan piyangoyla birlikte eczacılık öğrencilerinden yardıma muhtaç olanlarına destek olmak ve eğlenmektir. Bu öğrenci çayları, uzun yıllar geleneksel halde devam etmiştir. 1947 yılından yapılan öğrenci çayından sonra yine talebe cemiyetinin organizasyonu çerçevesinde meslek büyükleriyle tanışmak, dertleşmek maksadıyla bir “Tanışma Çayı ve Balosu” düzenlenmesine karar verilmiştir. Bu organizasyon için talebe cemiyeti Türkiye Eczacıları Cemiyeti’nden ve Ecz. Hasan Derman’dan yardım istemiştir. Cemiyette hem bu organizasyonu hem de “1947 Eczacı Yıllığı”nı hazırlanmasını desteklemiştir. Mayıs ayından Taksim Belediye Gazinosu’nda yapılan tanışma çayına Eczacı Okulu hocaları, eczacı milletvekilleri, eczacılar ve 1947 yılı mezunları katılmıştır. Talebe cemiyeti adına öğrenci Zeyyat Cizreli’nin açılış konuşmasıyla başlayan tanışma çayı Hüsnü Arsan, Hasan Derman, Mustafa Nevzat Pısak, Ahmet Vefik Uluçay, Selahattin Kutman, Nail Halit Tipi gibi ünlü eczacıların konuşmalarıyla devam etmiştir. Hazırlanmış olan “1947 Eczacı Yıllığı” davetlilere dağıtılmış ve müzikli eğlence kısmına geçilmiştir. 1947 yılında ilk defa yapılan bu Tanışma Çayı’nın haberini anlatan “Farmakoloğ” dergisindeki yazının son bölümünde yazılan şu ifadelerde ilk defa “Eczacılık Günü” fikri dile getirilmektedir: “Gazetemiz; gençlerin ve teşebbüslerini himmetleriyle arzuladığımız şekilde başarılı bir harekete kalbeden Hasan Derman’la İdare Heyeti’mizden bunun her sene tekrarlanmasını hatta bir Eczacılık yıl dönümü haline getirilmesini bekler.”

1947 yılında bu organizasyonun yapılmasının ardından bir sonraki yılda aynı mantık çerçevesinde yine Taksim Belediye Gazinosu’nda 29 Mayıs 1948’da “Mezunlar Çayı” düzenlenmiştir. Düzenleyenler talebe cemiyeti ve Türkiye Eczacıları Cemiyeti’dir. İkincisi yapılan çaya eczacı katılımı daha da artmış hatta Diler Laboratuvarı gibi bazı yerli tıbbi müstahzarat laboratuvarları da afişler ve ilanlarla reklamlar yapmışlardır. Mezuniyet çayının açılış konuşmasını Türkiye Eczacıları Cemiyeti Başkanı Hasan Derman yapmış ve şu sözleri kaydetmiştir: “Sayın misafirlerimiz; Mektep sıralarından hayat yoluna giriş ve başlayış zevkini tatmış olan sizlerin şereflerine toplandığımız bu yıl mezunu genç eczacıların heyecanını yakından takip edeceğinize kaniyim. Fakat bu günümüz ve bu toplantımızın manası yalnız bu değildir. Geçen sene mezunları bana gelerek bir tanışma çayı tertiplemek istediklerini söylemişlerdi. Bu teklif bize diğer güzel ve yerinde bir hareketi de hatırlatmış oldu. Ve düşündük ki bu toplantımız; ezelden ebede bağlanmış olan eczacılık tarihinin memleketimizdeki başlangıca rastlasın ve bugün geçmişle geleceğin kucaklaştığı tarih olsun ve bugün bir eczacı yıllığı tertiplenip yayınlansın. Bu düşüncelerimizin önümüzdeki yılda aynen ve tamamen tahakkuk etmesini temenni ederim.

Meslek tarihimize karışanların önünde saygı ile eğilirken bize yeni enerjileri getirenleri de sevgi ile kucaklarız.

Huzurlarıyla toplantımıza onur veren sayın misafirlerimize de teşekkürlerimizi belirterek günümüzü açar ve sözü büyüklerimize bırakırım.”

Devamı gelecek sayıda.
FOTO1: 1948 Mezuniyet Çayı’ndan bir fotoğraf.
FOTO2: 1948 Mezuniyet Çayı’ndan bir fotoğraf.
FOTO3: 1948 Mezuniyet Çayı’ndan bir fotoğraf.
FOTO4: 1948 Mezuniyet Çayı’ndan bir fotoğraf.
FOTO5: 1948 Mezuniyet Çayı’ndan bir fotoğraf.
FOTO6: 1948 Mezuniyet Çayı’ndan bir fotoğraf.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu