Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
GenelGüncelRöportajlar

YATIRIM TEŞVİKLERİ KOLAYLAŞTIRILMALI VE ARTIRILMALI

İlaç sanayinin uzun yıllardır içinde olan GMBAY Sağlık Ürünleri Genel Müdürü ve Sağlık Ürünleri Derneği (SURDER) Genel Sekreteri Gürsel Bayat ile ilaç ve eczacılık sektörünü konuştuk. Bayat, dergimize ilaç ve eczacılık sektörünü değerlendirdi. Bayat ayrıca, SURDER çalışmalarını ve GMBAY Sağlık Ürünleri’nin hedeflerini de dergimize anlattı.

İlaç sektöründe uzun yıllara dayanan bir tecrübeniz var. Şu anda da aynı zamanda Sağlıklı Ürünler Derneği (SURDER) Yönetim Kurulu Üyesi’siniz. Sektöre girişiniz ve kariyerinizde bugün geldiğiniz üst düzey yöneticilik ve ilaç şirketi sahipliği aşamalarından nasıl geçtiniz, kısaca anlatabilir misiniz?

Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdim. 1986 yılından bu yana İlaç Sektöründe, çok uluslu ilaç firmalarında bölge yöneticiliği, satış ekibi yöneticiliği,pazarlama müdürlüğü, Satış pazarlama direktörlüğü ve genel müdürlük pozisyonlarına 28 yıl görev yaptıktan sonra
ortağı ve genel müdürü olduğum bir Fransız ilaç firmasındaki hisselerimi devrederek
profosyonel yöneticilik hayatımı bitirdim.  Uzun yıllara varan sektör tecrübemi 2015
yılında kurduğum GMBAY Sağlık Ürünleri Ltd.Şti. çalışanları ve sektör arkadaşlarımla
paylaşmaya başladım.

Bu süreçte Sağlık Ürünleri Derneği (SURDER) yönetim kurulu üyeliği ve genel
sekreterliğini 8 yıldır sürdürüyorum.

Sağlık Ürünler Derneği’nde oldukça aktif rol alıyorsunuz. Derneğin sektördeki yeri ve önemi hakkında bilgi verebilir misiniz?

10 yıl önce ilaç dışı ürünlerin satış ve pazarlamasını yapan 8 firma tarafından kurulmuş olan SURDER’e 2013 yılında Yönetim Kurulu Üyesi olarak katıldım ve bir sene sonra Genel Sekreterlik görevi bana verildi. Daha önce sadece OTC ürünler, Gıda Takviyesi Ürünleri, Biosidal ürünler ile ilgilenen derneğimiz farmasötik ilaçlarla da ilgilenmeye başlamış ve bu 8 yıllık süre içinde üye sayımız 80 olmuştur. Sektörün ileri gelen firmalarının üye olması ile SURDER büyümüş, sektörde ve ilgili bakanlıklar da önemli bir yere sahip olmuştur. Sektörü ilgilendiren tüm konularda düşünce ve önerilerine baş vurulan önemli bir paydaş olmuştur.

Uzun süreli yöneticilik kariyerinizden sonra firma sahibi olarak GMBAY SAĞLIK ürünleri şirketinde hızlı bir büyüme gerçekleştirdiniz. Tecrübeleriniz ışığında sahibi olduğunuz bu firmada yaptığınız yenilikler, yeni ürünler veya sistemler hakkında neler söyleyebilirsiniz?

GMBAY Sağlık Ürünleri şirketini kurduğum zaman çok az ilacı olan bir firma olarak küçük bir saha ekibi ile çalışmalara başladık. Geçen bu sürede güvenini sağladığımız yerli ve yabancı firmalarla ortak projeler hazırladık ve hayata geçirdik. Saha çalışan optimizasyonun önemini
bildiğimizden mümkün olduğunca gerekli sayıda çalışma arkadaşlarımız oldu ve devamlı performans ölçümlemeleri yaptık.

Ortak projeler yürüttüğümüz tüm firmaların yöneticilerine teşekkür ediyorum. Bize güvendiler ve desteklediler. Bu arada İlaç sektörünün karlılığının yeterli fiyat artışı alınamamasından dolayı her geçen gün azaldığını gördüğümüzden şirket hayatımızın sürdürülebilir olabilmesi için gıda takviyeleri, kozmetik gibi yeni farklı alanlara yatırım yaptık. Yeni ekipler kurduk.

İlaç sektörüne son dönemlerde önemli değişiklikler yaşanıyor. Eczacı ve ilaç şirketleri artık ilaçtan para kazanamaz hale geldi. Global Bütçe, ilaç fiyat kararnamesi konularındaki düşünceleriniz ışığında ilaç şirketlerine ve eczacılara yönelik tavsiyeleriniz neler olabilir? Bu konulara yönelik yapılan çalışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?

İlaç firmaları hayatlarını devam ettirebilmek yönünde her geçen gün  daha da zorlanıyor ve maalesef çalışan sayısını azaltma, tasarruf tedbirleri uygulama hatta firmalarını satışa çıkarma gibi düşünceler ile uğraşıyorlar. Otoritenin ilaca harcanan bütçenin masraf bütçesi olmadığını ve Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan herkesin ilaca ulaşabilme hakkı olduğunu, ilacın bu ülkede yaşayanların hayat kalitesi için gerekli olduğunu düşünmesi gerekir. Bu sebeple savunma sanayi gibi değerlendirmesi gerekir. Biz SURDER olarak ilgili bakanlıklar ile yaptığımız görüşmelerde devamlı bu konuyu vurguluyor, önemli bir sektör olduğumuzu
anlatmaya çalışıyoruz.

Bildiğiniz gibi çok önemli ve yüksek kapasiteli ilaç üreticisi firmalarımız var. Ancak dünyada sektörümüz bu konuda istenilen düzeyde değil. Kapasiteleri dolduramıyoruz. Sizce Türk İlaç Sektörü’nün önündeki en büyük engel nedir? Neler yapılmalı, önerileriniz neler olabilir?

Bildiğim kadarıyla üretim yerlerimiz %75  kapasite ile çalışıyor bu oranda oldukça iyi sanırım. TİTCK tarafından 5 yıl önce “YERELLEŞME” adı altında ithal ürünlerin Türkiye’deki üretim yerlerinde üretilmesi ile ilgili kararından sonra üretim yerlerinin kapasite kullanma
oranları sanırım artmıştır. Yerli üretim yerlerimiz oldukça kaliteli üretim yapmaktadırlar.
Sıkıntımız her geçen gün karlılık azaldığından firmalarımız yatırım yapamaz hale geldiler. Yatırım teşvikleri kolaylaştırılmalı ve fazlalaştırılmalı.

GMBAY SAĞLIK firmanızı 20 yıl sonra nerede görmeyi planlıyorsunuz?Hedeflerinizden de kısaca bahsedebilir misiniz?

Vizyonumuz uzun süre sektörün oyuncularından birisi olmaya devam etmek için kendimizi devamlı yenilemek ve ilk 100 firma için de olmaya devam etmek. İlaç ve diğer sektörlerde büyümek hedefimiz. Yıllarca ilaç sektöründe olan ben şimdi biraz da kozmetik ve gıda takviyeleri alanlarında da eğitimler
almak istiyorum, çok ilgi çekici.

Son olarak okurlarımıza dergimiz aracılığıyla neler söylemek istersiniz?

Ne tür zorluklarla karşılaşırsak karşılaşalım unutmayalım ki sektör olarak daha önce karşılaştığımız zorluklarla nasıl baş edebildiysek bundan sonra da başedebiliriz, bunu unutmayalım ve umudumuzu yitirmeyelim.
Çok Teşekkür ederim.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu