Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
GenelGüncelRöportajlar

YARDIMCI ECZACILIK ÇÖZÜM DEĞİL

Karaman Eczacı Odası Başkanı Ecz. Azime Kağnıcı, 50’nin üzerinde eczacılık fakültesi olması sebebiyle “..yardımcı eczacılık sorunu ötelemekten ileri gidemez. Ülkemizde yaşanılan istihdam sorunu nedeniyle özel sektörde ve kamuda iş bulmakta zorlanan arkadaşlarımız, ciddi problemler yaşamaktadır. Eczacılık fakültelerinde kontenjan sayısını düşürmek, yeni fakülte açılmasını engellemek konunun en doğru çözümü olacaktır” diyerek mesleğin geleceği ile ilgili önemli bir konunun altını çizdi. Başkan Kağnıcı, sorularımızı içtenlikle ve detaylı olarak aşağıdaki gibi cevapladı…

*Sayın Kağnıcı, bize kendinizden bahsedebilir misiniz? Mesleki geçmişiniz ve sosyal faaliyetleriniz nelerdir?

Merhaba, öncelikle derginizin Mayıs 2021 sayısında bize yer verdiğiniz için 50. Bölge Karaman Eczacı Odamız adına sonsuz teşekkür ederim. 1972 Almanya’da doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Karaman’da tamamladım. Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden 1995 yılından mezun oldum, 1997 yılından bu yana Karaman’da serbest eczacı olarak çalışmaya devam ediyorum.

2007 yılında 5. Bölge Konya Eczacı Odasından ayrılarak 50. Bölge Eczacı Odası kuruluşunda kurucu üye olarak görev aldım. Daha sonra 2009-2011 yılları arası yönetim kurulu üyeliği, 2011-2016 yıllarında genel sekreterlik ve 2017 yılından bu yana da Oda Başkanı olarak görev yapmaktayım. Ülkemizdeki meslektaşlarımızın yarısında fazlasının kadın olmasına rağmen 54 Eczacı Odası içerisinde bulunan 7 kadın eczacı odası başkanından birisi olmaktan ve oda yönetiminde bulunan tüm kurullarda çoğunluklu kadın meslektaşım olmasından da gurur duyuyorum.

Karaman genelinde faaliyet gösteren bazı yardım derneklerinde görev almaktayım.

Evliyim biri kız biri erkek iki çocuk annesiyim.

*Pandemi ve sonrasında meslektaşlarınızın ve Oda’nın yaşadığı sıkıntılar nelerdir?

Eczanelerimiz salgın süresince kesintisiz hizmet veren önemli sağlık kuruluşlarından biri olmuşlardır. Kamu ve özel hastanelerde çalışan eczacılar salgın süresince kesintisiz hizmet vermeye devam etmiş ve yoğun nöbet dönemleri geçirerek ilaç hizmetinin sorunsuz şekilde sürdürülmesini sağlamışlardır.

Eczaneler, eczacılar ve eczacı teknisyenleri salgın süresince görevlerini ve görevleri dışında kendilerine verilen tüm sorumlulukları eksiksiz yerine getirmiş ve getirmeye çalışmaktadırlar. Bu süreç hepimiz için farklı duygularla dolu; endişe, kaygı ve belirsizlik, bir taraftan da insanlığa yardım etmenin gurur ve mutluluğu da olmuştur. Her konuda olduğu gibi salgın döneminde de ilk basamak sağlık danışmanlarından birisi olarak tüm hasta ve hasta yakınlarına doğru bilgilendirme ve yönlendirme yapmaya gayret ettik.

İnsanların çaresiz ve endişeli döneminde onları rahatlatmaya ve yardımcı olmaya çalıştık; bu bizler için büyük bir sorumluluktu. Damlacıklı temas yoluyla bulaşma riski çok yüksek olan yeni tip korona virüsten korunmak, günde yüzlerce hastanın ziyaret ettiği eczanelerde eczacı ve eczacı teknisyenleri için büyük bir zorluk teşkil etmesine rağmen, eczaneler kişisel çapta hijyen önlemleri alarak maske dağıtımı görevini yüklenmiştir. Eczacılardan kaynaklanmayan ve organizasyona bağlı bazı eksiklikler, zaman zaman eczacı ile vatandaşı karşı karşıya getirmiş olsa da; eczane eczacıları hiçbir maddi karşılık beklemeden bu olağanüstü dönemde devletimiz tarafından kendilerine verilen kamu görevini yerine getirmiş, maskelerin ücretsiz dağıtımını özveriyle gerçekleştirmiştir.

Oda olarak eczacılarımıza maske, siperlik ve dezenfektan desteği sağlayarak onların yanında olduğumuzu göstermeyi amaç edindik.

*Karaman Bölgesine özel sorunlarınız nelerdir. TEB’den gereken desteği görüyor musunuz? Beklentileriniz nelerdir ?

Karaman eczane sayısının nüfusa göre oranlandığında yüksek olduğu illerden biridir bu da eczanelerimizi ekonomik olarak zorlamakta ve Merkez İlçe sınırları içerisinde sürekli bir yer değişimine sebep olmaktadır.

Tüm ülkede meslektaşlarımızın yaşadığı ortak sorunları bizde yaşıyoruz; SUT’daki bir türlü azalmayan değişiklikler, ilaç fiyat kararnamesinden kaynaklı ilaca ulaşamama ve fiyat farkları, muayene ücretleri ile hastalarımızla karşı karşıya getirerek bizleri mesleğimizi icra edemez noktalara getiriyor.

Güçlü bir mesleki örgüt yapımız var ve bu da maddi manevi olarak bizleri

rahatlatıyor.

*Karaman Eczacı Odası olarak katıldığınız sosyal sorumluluk projeleri faaliyetlerinizden bahsedebilir misiniz?

Maalesef salgın nedeniyle bir yıldır hayata geçiremediğimiz ve ertelediğimiz çalışmalarımız oldu. Önceki dönem 14 Mayıs Eczacılık Günü nedeniyle LÖSEV ile yaptığımız proje kapsamında eczacılarımızla bağış kampanyası ve kermes düzenleyerek ihtiyaç sahibi çocuklarımıza katkıda bulunduk. Ayrıca bütün eczanelerimizde LÖSEV kumbarası bulundurarak katkıda bulunmaya devam ediyoruz.

Kızılay ile yaptığımız kan bağışı kampanyasına her sene devam etmekteyiz.

Berko İlacın destekleriyle kendi bünyelerindeki çocuk tiyatrosunu ilimizdeki çocuklarla buluşturduk. Önümüzdeki süreçte düşündüğümüz ilk proje Eczacılarımız için bir hatıra ormanı oluşturmak olacaktır.

*Serbest Eczacı’nın mesleki geleceği açısından, eczanelerin klinik eczane olma konusundaki görüşlerinizi ve bu konuda ki TEB’in Rehber Eczanem pilot çalışmaları hakkındaki görüşlerinizi alabilir miyiz?

Rehber Eczanemi destekliyoruz ve elimizden geldiğince katkı vermeye çalışıyoruz. Mesleki bilgimizle sağlık sisteminin vazgeçilmez bir unsuru olduğumuzu, hastalarımızın kolaylıkla ulaşılabildiği sağlık danışmanları olarak bilgilerimizi, tecrübemizi de ortaya koyarak rehber eczanemle edindiğimiz bilgilerle hizmet vermek bizlere kazanım sağlayacağı düşüncesindeyim ama son dönemde artan masraflar, kâr marjlarının düşüklüğü ile zaman, personel vb. sıkıntıları aşmak konusunda desteğe ve çözüme ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.

*Nüfusa göre yeterli sayıda bulunan eczanelerin yanı sıra, 50’nin üzerindeki eczacılık fakültesi mezun olan eczacılar hakkında ne düşünüyorsunuz? Yardımcı Eczacılık bir çıkış yolu mudur?

2019 yılında 3 bin 602 olan eczacılık kontenjanı 2020 yılında 3 bin 972’e yükselmiş ve fakülte sayısı 50’leri bulmuştur. Eczane açmada nüfus kriterini de göz önüne aldığımızda istihdam açısından yeni mezunlarımızın büyük sıkıntıları olduğunu görmekteyiz.

Bu konuda yardımcı eczacılık sadece sorunun çözüm aşaması değil sorunu ötelemekten ileri gidemez. Ülkemizde yaşanılan istihdam sorunu nedeniyle özel sektörde ve kamuda iş bulmakta zorlanan arkadaşlarımız, ciddi problemler yaşamaktadır. Eczacılık fakültelerinde kontenjan sayısını düşürmek, yeni fakülte açılmasını engellemek konunun en doğru çözümü olacaktır.

*Sizce mesleğin en önemli sorunu nedir?

Çözüm önerileriniz nelerdir? İlaç fiyat kararnamesi ve özellikle 4 – 5 kademe ilaçlardaki kâr oranı düşüklüğü, İlaç dışı ürünlerin internetten ve büyük marketlerden satışı ile halk sağlığının tehlike altında olması, Sağlık Uygulama Tebliği’ndeki ilaç geri ödeme koşullarının yoruma açık bırakılması ve aynı tebliğin her bölgede farklı uygulanarak eczanelere haksız kesintiler yapılmasıdır.

Eczacılık Fakültelerinin sayısı ve haliyle mezun sayısındaki artış ve en önemlisi verilen eğitimin kalitesi en önemli sorunlarımızdan. Bu sorunların çözülmesi gerekmektedir.

*Covid–19 için geliştirilen aşının güvenirliliği, yan etkileri nelerdir? Virüsün mutasyona uğramasının sonuçları hakkında ne düşünüyorsunuz? Aşı gereken korumayı sağlayabilecek mi?

Salgın sürecinde alınabilecek kişisel önlemlerin dışında en önemli korumanın aşı ile olacağını düşünüyorum. Bunun için sırası gelen tüm vatandaşlarımızın aşı olmasını ve yetkililerden aşı tedariki konusunda daha etkin bir çalışma bekliyorum.

Bugüne kadar bizlere ve çevremizde aşı olanlara baktığımızda önemli bir yan etkinin olmadığını görüyoruz. Aşının gerekli korumayı sağlaması aşılama takviminin düzgün işlemesi ve mutasyona uğrayan virüse karşı ne kadar koruyucu olacağı ile ilişkilidir.

Covid-19 salgın sürecinde vefat eden başta eczacılarımız ve teknisyenlerimiz olmak üzere tüm sağlık çalışanlarını rahmet ve minnet ile anıyorum.

Sağlıklı günlere en kısa sürede kavuşmamız dileğiyle…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu