Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Ecz. Vecihi Özerdemli - Eczacının PusulasıGenelGüncel

Pandemide Eczacı

Değerli meslektaşlarım,

En büyük hazinemiz sağlığımız, sözünün gerçeklik bulduğu ve tüm bilgilerimizle bunu koruma savaşı verdiğimiz bir dönemi yaşıyoruz. Sağlık sınıfının tüm riskleri üzerine alarak yaptığı bu mücadele göstermektedir ki, bu iş siyasetin üstünde kararlar alınması gereken bir durumdur ve maalesef toplumlar bu konuda hazırlıksız olmanın problemlerini yaşamaktadır.

Bilim üstünlüğü yüksek ülkeler çok daha çabuk toparlanıp sağlık alanındaki çalışanların koordinasyonu sayesinde hızlı hareket etme şansına sahip oldular ve bu konuda siyaset onlara destek verdi. Sağlık alanında bu tip pandemik olaylarda ülke planlaması önemlidir. Ve eczacıların da bu planlamada önemli roller üstlendikleri özellikle Sars pandemisinde raporlanmıştır. En son H1N1 pandemisinde ABD’de 13.000 kişi hayatını kaybederken üst düzeyde ilaç ve yardımcı ürün lojistiğinin ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı.

Böyle bir olayda tüm sağlık kuruluşları ve eczaneler güçlerini birleştirmelidirler. Gerekli ilaçlar ve yardımcı ürünler eczanelerde hazır bulundurulmalıdır. Bu anlamda kurumlar arasında yapılan anlaşmalarla bazı ilaçların muaf tutulması sağlanmış aşıların doğru dağıtılması sağlanmış ve hatta H1N1 aşılamasında eczacıların oynadığı rol ile geniş bir nüfus kesimi hızla aşılanabilmiş ve bu pandemi atlatılmıştır.

Bununla birlikte üniversiteler sürekli yayınlarla halkı uyardılar.

Bu pandemi bağıra bağıra geliyorum derken maalesef bu anlamda hiçbir meslek örgütünün hazır bir planı olmadığı o kadar açık görüldü ki…

Test merkezleri kurulmamıştı gerekli ilaçlar ve antiseptik solüsyonlar yeterince yoktu ve bunu hızla tedarik anlamında da tedbir alınmadığı görüldü. Her şeye rağmen sağlık çalışanları cansiperane bir şekilde akıl ve bilim öncülüğünde virüse karşı bir mücadele başlattı. Eczacılarımız için kendilerini koruyacak hiçbir ortak proje üretemedik her birim eczanesinde kendi önlemini almaya çalıştı ve hala da bu büyük mücadeleyi gerçekten hayatlarını ortaya koyarak yerine getirmeye çalışıyorlar.

Sağlık okuryazarlığı olmayan toplumlarda bunu becermek oldukça zordur. İlaçların sağlık alanından toplanıp eczanelerde ki yokluğu meydana getirmek bu sağlık mekanlarını ne denli market anlayışında görüldüğünün bir ifadesidir. Reçeteleme modellemeleri yeterli bir yaklaşım olmalıydı. Bu denli koordinasyondan uzak bir ortam sadece kaos yaratmaktadır ve sağlık çalışanlarının iş yapma becerilerini engellemektedir. Sağlık sisteminde doktor eczacı hemşire üçlemesinin net hayat kurtaran bir unsur olduğu açıkken neden bunu planlayamıyoruz bilemiyorum.

Umarım bu bize ders olur ve odalar nezdinde ki sağlık platformlarının tekrar etkin bir nitelik kazanmasını dileriz.

Saygılarımla…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu