Ecz. Duygu Bakın - Besin DestekYazarlar

Ne yersek o muyuz?

Sağlıklı beslenme sadece ne yediğimizle değil yediklerimizi sindirebilmemiz ve yediklerimizden neler absorbe edebildiğimiz ile ilgilidir.

Vücudumuz yiyecekleri sindirmek için tasarlanmıştır . Buna rağmen sindirim problemleri en sık görülen sağlık sorunları arasında yer alır.

Sağlıklı beslenme dediğimiz süreç, aynı zamanda sağlıklı sindirim ve sağlıklı emilim süreçlerini de kapsar. Organik, mevsiminde sağlıklı gıdalar tüketiyor olabilirsiniz. Fakat sindiriminiz yeterli değilse yediklerinizden fayda görmeniz mümkün olmayabilir.

Neye ihtiyacımız var?

Sağlıklı gıdaları seçtikten sonra, sindirim aşamasına geçerken öncelikle besinleri çok iyi parçalamaya ihtiyacımız vardır. Besinleri iyi çiğnemek ve midedeki kimyasal sindirime destek olmak için ağızdaki mekanik sindirimi yeterince yapmak emilim için ön şarttır.

Sonrasında sindirim enzimleri yardımıyla yağları, karbonhidratları, proteinleri parçalamak emilebilir hale getirmek önemli ikinci aşamadır. Bu aşamada eğer sindirim enzimleri yetersizse sindirilemeyecek boyutta büyük parçalar ince bağırsağa ulaşarak besin intoleransı dediğimiz sindirelemeyen besinlere verilen vücut tepkisine sebep olabilir.

Sindirim enzimlerinin yetersizliği barsak florasının da düzgün yapılanmasını engeller. Dolayısıyla her ne kadar florayı güçlendirmeye yönelik önlemler alsak da sonuç almamız zorlaşabilir.

Yemeklerden sonra şiddetli bir tokluk hissi, şişkinlik ve gaz gibi belirtilerle görülen hazımsızlık ya da sindirim güçlüğü dediğimiz problem oldukça yaygın bir sorundur. Özellikle Ramazan’da ve yaz ayları gibi değişen yemek rutinlerimizin olduğu dönemlerde hazımsızlık sadece sindirim problemlerine değil, enerji, hafıza ve konsantrasyon ve uyku problemlerine de yol açar. Hazımsızlık problemlerine karşı tercih edilen yemek sonrası soda ya da gazlı içecek tüketimleri de uzun vadede asıl sorun çözümünden çok sindirim sürecine zarar verir.

Bunun dışında kişilerin vücutlarında kişisel olarak gözlenebilen enzim eksikliği kaynaklı gıda intoleransları görülmektedir. Örneğin laktoz intoleransında görülen laktaz enzim eksikliği ya da sindirilemeyen maddelerinin sindirimini gerçekleştirmesi için sindirim enzimlerinin (Lipaz, amilaz, proteaz, amiloglukosidaz, selülaz vb.) dışarıdan takviye formları ile desteklenmesi bu maddelerin sindirimini kolaylaştırarak hazımsızlığa bağlı görülen şişkinlik, gaz gibi şikayetleri ortadan kaldırır.

Sindirim enzimleri gerekli olduğunda dışarıdan desteklemek sindirim güçlüğü çeken vücudumuzu rahatladır , besinlerden vücudun yararlanımını artırır ve daha iyi beslenen daha sağlıklı bir yapıya olanak sağlar.

Sağlıklı günler dilerim.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu