Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
GenelGüncelProf. Dr. Ali Demir Sezer - Bio Teknoloji

Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Eczacılık Tarihi Müzesi Kurularak Törenle Açıldı

Değerli okurlarım bu sayıda sizleri kendi alanım olan Farmasötik Biyoteknoloji ile ilgili bir yazı yazmaktansa benimde kuruluşundan ve bugünkü haline gelinceye kadar bizzat içinde bulunduğum Marmara Üniversitesi Eczacılık Tarihi müzesi hakkında bilgilendirmek istedim. Yaklaşık 20 kusur sene önce asistanlık yıllarımdan başlayan bu süreç 29.07.2020 tarihinde resmi olarak müzenin açılışı ile son buldu. Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Eczacılık Tarihi Müzesi Marmara Üniversitesi’nin yeni yerleşkesi olan Başıbüyük kampüsü Eczacılık Fakültesi içerisinde farklı koleksiyon parçaları ile yeniden düzenlenerek Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Güniz Küçükgüzel ve katılımcılar tarafından ziyaretçilere açılarak hayat buldu.

Müze fakültenin önceki dönem dekanlarından Prof.Dr. Meral Keyer Uysal zamanında  5 Haziran 1997 tarihli yönetim kurulu kararı ile yine o dönemin kadrolu öğretim üyeleri Analitik Kimya Anabilim Dalı Başkanı ve Eczacılık Tarihi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Dölen ve Farmasötik Biyoteknoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr. Ali Demir Sezer’in özenli ve değerli katkılarıyla kısıtlı imkanlarla kurulmuştur. Dönemin rektörü Prof.Dr. Ömer Faruk Batırel tarafından açılışı yapılan müze çeşitli eski majistral ilaç yapımında kullanılan aletler, tarihi ders kitapları, kodeksleri ve Yeni Moda Eczanesi koleksiyonundan bağışla 19. Yüzyıldan kalma eczacılık ile ilgili objeleri dönemin müze komisyonu müze envanterine kazandırmıştır.

Günümüze gelindiğinde 2020 senesinde yapılması planlanan XIV. Türk Eczacılık Tarihi toplantısı vesilesi ile 26 Haziran 2019 Tarihinde Türk Eczacılık Tarihi Kongresi Düzenleme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Emre Dölen (Başkan) , Müh. Mert Sandalcı (2.Başkan), Ecz. Eyüp Talha Kocacık (Sekreter), Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ş. Güniz Küçükgüzel, Prof. Dr. Bedia Kaymakçıoğlu, Prof. Dr. Ali Demir Sezer, Dr. Öğr. Üye Hale Özcömert Çoşkun, Dr. Öğr. Üye Sevinç Şahbaz Marmara Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Erol Özvar’ı ziyaret etmişler, M.Ü. Eczacılık Fakültesi ev sahipliğinde yapılacak olan XIV. Türk Eczacılık Tarihi Toplantısı ve yeniden revize edilerek toplantı ile birlikte açılacak Eczacılık Tarihi Müzesi hakkında bilgi vermişlerdir. Fakat maalesef pandemi nedeni ile XIV. Türk Eczacılık Tarihi Toplantısı 2021 tarihine ertelenmiştir.

20 sene aradan sonra Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesinin Başıbüyük yerleşkesindeki yeni binasına taşınması ile birlikte dekanlık katında 50 metrekarelik bir müze alanı tahsis edilmiş ve yeni alanda müzeye uygun tesisat ve altyapısı ile 1997 yılında kurulan müze tamamen revize edilerek Ecz. Hakkı Ünal Işıkçı beyin tarihi eczanesini müzeye bağışlaması sonucunda bütün müze mobilyaları ve bağışlanan tarihi eczane mobilyaları Abdi İbrahim İlaç Sanayiinin sponsorluğunda tekrardan onarılarak bir müze formatında ziyaretçilere açılmıştır.

Ünal Eczanesinin tarihçesini kısaca özetlemek gerekirse; Işıkçı ailesi ile ilgili ilk eczane Pendik de 1930 yıllarında Asaf Bey tarafından açılmışken Asaf Bey’in vefatından sonra eczane,       Ecz. Mükerrem Berksoy tarafından devir alınmıştır. 1955 yılında aile Pendik’e taşındıktan sonra, Hakkı Ünal Işıkçı’nın babası Ecz. Mehmet İhsan Işıkçı, Işık Eczanesini açmıştır. O zamanlarda Pendik’te 2. Eczane olarak hizmete başlamıştır.

1930’lu yıllarda, Ecz. Asaf Bey tarafından kendi binasında özel ustalar ile yaptırılmış, eczane mobilyaları el oyma sanatı ile özel surette işlenmiştir.

Ecz. Hakkı Ünal Işıkçı 1971 Yılında İstanbul Nişantaşı Eczalık okulundan mezun olmuştur. 1972 yılına geldiğimizde Pendik Eczanesini Ecz. Mükerrem Berksoy’dan Hakkı Bey devir alarak Ünal Eczanesi olarak hizmete başlamıştır. Aynı düzeni bozmadan 2017 tarihine kadar eczane hizmetine devam etmiştir. Ecz. Hakkı Ünal Işıkçı tarihi ve manevi değeri olan eczane dolaplarını gelecek nesillerin de görmesini arzu ettiğinden emekli olunca Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Eczacılık Tarihi Müzesine bağışlamıştır.

XIV. Türk Eczacılık Tarihi Kongre Düzenleme Kurulu Marmara Üniversitesi Rekörü Prof.Dr. Erol Özvar’ı ziyareti sırasında. Sağdan sola: Prof.Dr. Ali Demir Sezer, Prof.Dr. Bedia Kaymakçıoğlu, Prof.Dr. Güniz Küçükgüzel, Prof.Dr. Emre Dölen, Prof.Dr. Erol Özvar, Müh. Mert Sandalcı, Dr. Öğr. Üyesi Sevinç Şahbaz, Dr. Öğr. Üyesi Hale Özcömert, Ecz. Eyüp Talha Kocacık.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu