Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
GenelGüncelHaberler

İFK NIN ARDINDAN…

Bildiğiniz üzere 9 Temmuz 2022 tarihinde Beşeri Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar, bizim deyişimizle İlaç Fiyat Kararnamesinde değişikliğe gidildi.
Eczacı kar oranlarında bir miktar da olsa artış yapıldı.
Aslında bu artışın, 6 Haziran 2022 tarihinde TEB in basın açıklaması ve yine 29 Haziran tarihli TEB 43.Dönem 1.Bölgelerarası Toplantısı sonuç bildirisinden sonra yayınlanması bizlere şunu göstermiştir. TEB ve 54 Eczacı Odası olarak ortak hareket etmek ve henüz eylemliliğe geçmeden bile, bir duruş sergilenmesi sonucunda 13 yıldır değiştirilmeyen İFK da değişikliğe gidilmiştir.
Ancak bu değişikliği irdelediğimizde ise siyasi bir manevra yapıldığını da görmemiz gerekmektedir.
Söz konusu değişikliğin birliğimiz ile müzakere edilmeden “ben yaptım oldu” mantığı ile önümüze servis edilmesi, içeriğinde yapılan değişikliklerin eczacının yarasına pansuman olmasından çok uzakta olmasına ek olarak meslek örgütünün olası bir eylemlilik sürecine girmesi durumunda halk gözündeki algısını olumsuz yönde etkilemek niyeti ile yapıldığı da açıkça görülmektedir
Medyada eczacının brüt kar oranlarının çarşaf çarşaf yayınlanması, yetkililerin “firmaların eczacılara vermesi gerekip de vermediği kar paylarını biz veriyoruz” gibi doğru olmayan açıklamaları da, eczacılara bir algı operasyonu yapıldığı fikrini de güçlendirmektedir.
Eczacı çok kazanıyor imajının doğru olmadığını Türkiye deki tüm eczacılar, yaşadıkları ekonomik sıkıntılar nedeniyle çok iyi bilmektedir. Ancak gördüğümüz kadarıyla halk gözünde ters bir algı mevcuttur. Bu da, kendimizi halkımıza tam olarak anlatamadığımızı da açıkça göstermektedir.

Ve asıl sorun, eczacının ve eczacılık mesleğinin kurumlar gözünde yok sayılmasıdır.
Bir eczacı büyüğüm, “Devlet için önemli olan meta ilaçtır. İlacın hastaya nasıl ve kim aracılığı ile temin edildiğinin önemi yoktur” değerlendirmesine ben de katılıyorum
Bizler eczacılar olarak ilaç ve sağlık danışmanlığı hizmeti vererek toplum sağlığına katkı verdiğimiz için önemli bulduğumuz eczacılık mesleğinin kurumlar nezdinde maalesef ki önemli olmadığını geçtiğimiz ay hekim ve diş hekimlerinin özlük haklarında yapılan düzenlemede eczacının dahil edilmemesinden de anlaşılabilmektedir.

Sonuç olarak;
Son yapılan İFK değişikliği ile birlikte %2 yi bile bulmayan iyileştirme, eczacının yarasına pansuman olacak bir noktada kesinlikle değildir. Hatta eczacının aklı ile dalga geçmekten de öteye geçmemiştir.
Eczacının ve sorunlarının ilgili makamlarca yok sayılması asla kabul edilemez.
Çünkü bizler eczacılar olarak çok fazla bir şey istemiyoruz. Ülkenin aydın bir meslek grubu olarak, çalışanları ile birlikte hayatımızı idame ettirmek ve kurumlar nezdinde mesleğimizin ve sorunlarının önemsenmesini istiyoruz.
Bu nedenle, eczacılık mesleğinin sıkıntılarını, sayın Cumhurbaşkanına birşekilde ulaşarak dile getirmek, ilaç ve eczacılık politikaları konusunda kendisine doğru olanı anlatmak, meslek örgütümüzün öncelikli görevidir. Sorunlarımızın çözümü konusunda adım atılmazsa, işte o zaman eczacıyı ve sorunlarının yok sayan anlayışa karşı meslek örgütü olarak mücadele etmemiz de gerekmektedir.
Ancak eczacısız bir meslek örgütü düşünemeyiz. Odalarıyla, birliğiyle ancak en önemlisi de eczacısıyla topyekün bir mücadele ile istediklerimizi alabiliriz.
Çünkü, arkasına meslektaşlarının desteğini alamayan meslek örgütleri ne kadar yasayla kurulmuş olsalar da sessiz ve etkinliği olmayan kurumlar olarak kalmak zorunda kalırlar.
İşte bu nedenle gün birlik günüdür. Amasız ve fakatsız olarak mesleğin tüm bileşenleri, eczacısıyla, odalarıyla, dernekleriyle sendikalarıyla, kooperatifleriyle ve birliğiyle bir araya gelmelidir. Ve birlik olduğumuz takdirde, başaracağımıza olan inancım da tamdır.
Ecz. Alper Pehlivanlı
Afyonkarahisar Eczacı Odası Başkanı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu