HEDEFİMİZ DAİMA İLERİ…

0

Kampotu İlaç Kalite ve Ruhsatlandırma Direktörü Sevcan Deveci ile kalite ve üretim süreçleri hakkında konuştuk. “Olmak istediğimiz yerdeyiz ve hedefimiz daima ileri” diyen Deveci sektöre dair merak ettiklerimizi yanıtladı.

Pandemi döneminde takviye edici gıdaların tüketimi arttı. Kapasiteniz bu dönemdeki talep artışına cevap verebildi mi? Pandemi öncesine göre artış oranları nelerdir?

Pandemi rüzgarı ilk hissedilmeye başladığı andan itibaren öncelikle tüketici talebini karşılamak, eczane raflarında ürünlerimizi eksiksiz bir şekilde tüketiciye sunmak için üretim planlamamızı yapıp hammadde ve ambalaj malzemesi stoklarımızı yüksek miktarlarda tuttuk. Oldukça yeni, tam otomasyona sahip modern olarak dizayn edilmiş yaklaşık 5000 m2 alana sahip bir üretim tesisimiz var. Sadece kendi ihtiyacımıza yönelik planladığımız miktarın üzerinde üretim yapmakla kalmayıp, bunun yanında fason müşterilerimizinde ihtiyaçlarına kolaylıkla cevap verebildik.

Tüm dünya etkilerinin tam olarak ne olduğunu bilmediği Covid-19 virüsü ile karşı karşıyaydı. Bu durum bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik takviye edici gıdalara talebi arttırdı. En büyük talep ise C , D vitaminlerineydi. Bunu ise yüzde % 50’ nin üzerinde bir büyüme ile çinko ve beta glukan içeren takviye edici gıdalar takip etti. Bir diğer artış ise balık yağı/omega 3 ürünlerindeydi.

Pandemi döneminde Koronavirüs ile ilgili olarak Covid-19 için özel tedbirler alındı mı? Tesisleriniz GMP belgesi yanında Covid-19 güvenli üretim belgesi de içeriyor mu?

Dünya’ daki gelişmeleri yakından takip ediyoruz ve öngörülü davranmaya çalışıyoruz. 2020 yılı başlarında pandemi tüm dünya genelinde hızlıca yayılmaya başladığında Mart ayı gelip Covid-19 kapımızı çalmadan önlemlerimizi almaya başladık. Kapı kolları ve prizler gibi tüm ortak kullanım alanlarına günde 3 kez dezenfektanlanma şartı getirdik. Pandemi’ nin başlamasıyla birlikte ise önlemlerimizi arttırıp, otoriteler tarafından yayınlanan gereklilikleri yerine getirerek kontrollü sosyal hayatımıza devam ettik.

2020 Ağustos ayında ise Covid-19 sürecinin en başından itibaren fabrika, saha ve merkez ofisimizde aldığımız önlemler ve hayata geçirdiğimiz uygulamalarla, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından verilen “Covid-19 Güvenli Üretim Merkezi Belgesi” ni alarak, sektörde belgeyi alan ilk isimler arasında yer aldık.

Ürünlerinizi Türkiye şartlarına göre mi hazırlıyorsunuz? Kalite, güvenlik, etkinlik gibi konularda testler, uygulamalar ve üretimler uluslar arası düzeyde gerçekleştiriliyor mu? Bunların yeterliliği ile ilgili hangi sertifika ve belgelere sahipsiniz?

Kendimize ve yaptığımız işe inanıyoruz, ürünlerimizi sadece uluslarası mevzuata göre değil aynı zamanda Kampotu güvencesiyle üretiyoruz. Uluslararası şartların tümünü kapsayacak bir şekilde ülkemize ve tüm dünyaya hizmet eden bir kalite sistemi ile hizmet veriyoruz. Kalite açısından saydamlığı ve uluslararası mevzuata uygunluğu temin ediyoruz. BRC, GMP, HACCP, FDA, ISO 9001, ISO 14001,ISO 10002, ISO 45001 kalite belgelerine sahip ve bu uluslararası standartlara göre dizayn edilmiş tesisimizin üretim alanları dahil kamera sistemiyle online olarak izlenmektedir. Tüm eczacılarımızı tesisimizi ziyaret etmeleri için bekliyoruz. Gelen ziyarteçilerimize tüm şeffaflığımızla online izleme sistemimizden üretim alanlarımızda o anda yaptığımız üretim basamaklarımızı canlı olarak izletiyoruz. Her zaman aynı tutarlılıkla çalıştığımızı kanıtlıyor ve sistemimizi gururla sunuyoruz. John C. Maxwell’ in dediği gibi; “Her gün tutarlılık ile tekrarlanan küçük disiplinler ile zaman içinde yavaş yavaş kazanılan büyük başarılara yol açıyoruz.”

Ürünlerimizin kaliteli ve güvenli üretimine Ar-Ge departmanında ki tasarımıyla başlıyor, hammadde ve ambalaj malzemesinin onaylı tedarikçi seçimiyle tesise girişini, tesis içerisindeki döngüsünü ve bitmiş ürün haline gelene kadar ki sürecini güvence altında tutuyoruz. Bununla kalmayıp ürünün sevkiyatını, piyasaya arzını, müşteriye ulaşmasını ve müşteri bildirimlerinde de kontrol ve güvence sağlıyoruz. 13

Kampotu kalite sistemini biraz daha açabilir misiniz?

Kampotu Kalite Sistemi birbirinden bağımsız olan Kalite Güvence, Kalite Kontrol ve Ar-Ge & Ruhsatlandırma olmak üzere üç alt departmandan oluşmaktadır.

Kampotu İlaç’ta kalite, ürünün Ar-Ge’deki tasarımı ile başlar. Öncelikli olarak ürünün tasarımı yapılır. Ambalaj ve hammadde seçimi, tat çalışmaları, fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik testleri ve stabilite testleri tamamlanan ürün artık ruhsatlandırma için hazırdır. Ruhsatlandırma departmanı tarafından ruhsat başvuruları yapılan ürünler Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onayları alındıktan sonra üretime hazır hale gelmektedir.

Ticari üretime geçişinde ise; ürün için gerekli hammaddeler onaylı tedarikçi sistemine göre planlama bölümünün verdiği miktarlar doğrultusunda sipariş edilmektedir. Sipariş edilen hammaddeler ve ambalaj malzemelerinin ilgili prosedürler doğrultusunda kontrolleri yapılır. Depolama sistemimizde karantina, kabul ve red süreçleri vardır. Hammadde ve ambalaj malzemelerinden numune alma işlemi kontrollü alanlarda yapılır ve analiz edilerek spesifikasyonlarına uygunluğu kontrol edilir. Sonuç uygun ise yeşil etiketleri yapıştırılarak üretimde kullanılmak üzere kabul stoklarına alınır. Her bir ürün için tüm üretim ve kalite süreçlerini kapsayan bir MBR (Master Batch Record) dosyası vardır. MBR dosyaları her bir ürün için parti bazlı olarak kaydedilir ve arşivlenir. Ürünün reçetesinde olan tüm hammaddelerin tartımı ürünün reçetesinde belirtilen kadar; basınç, nem ve sıcaklığı kontrol altında tutulan tartım alanlarında gerçekleşir. Her bir tartım etiketi ürünün dosyasına yapıştırılır. Tartım operasyonu inproses kontrol tarafından da kontrol edilir ve onaylanır. Etiket, kutu gibi basılı materyaller öncesinde; ruhsatlandırma, pazarlama, kalite onaylarından geçer ve sipariş edilir. Depo girişiyle beraber kilitli alanlara giriş yetkisi herkese açık olmayan depolarda muhafaza edilir. Sipariş edilen ambalaj malzemelerinin kontrolleri yapılarak depoya girişi yapılır. Tartımı yapılmış başlangıç materyalleri yine sıcaklık, basınç ve nemi kontrollü üretim alanlarında alana uygun koruyucu hijyenik kıyafet giyen personeller tarafından Kampotu standartlarına ve kılavuzlara uygun dizayn edilmiş üretim ekipmanlarına aktarılmaktadır. Bu ekipmanlarda ürün reçetesine uygun şekilde karıştırılan ürünlerin dolum öncesinde analizleri yapılarak, spesifikasyonlarına uygunluğu kontrol edilmektedir. Kalite kontrol onayı sonrasında üretime geçilir. Üretim başlangıcında ürünün uygunluğu inproses kontrol (IPK) tarafından kontrol edilir ve başlangıç onayı verilir. Sonrasında ise üretimi tamamlanana kadar tüm süreçlerde hem üretim hem de IPK tarafından 30 dk aralıklarla kontrolü yapılmaya devam edilir. Kalite kontrol bölümü bitmiş ürünlerden numune alarak serbest bırakma için gerekli analizleri gerçekleştirir. Ürünler ise analiz sonuçları çıkana kadar depo bölümünde karantina bölümüne yönlendirilir.

Ürünlere serbest bırakılmadan önce fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılır. Tüm analizleri uygun bir şekilde sonuçlandığında tüm kontrolleri kalite güvence bölümü tarafından sağlanır ve uygun olması halinde yine ürünün satışı için kalite güvence tarafından onay verilir. Satış izni verilen ürün satılmak üzere piyasaya sunulur.

Tesisimizle birlikte iş akışımızı detaylı bir şekilde incelemek isterseniz 360 derece fabrika tanıtım videomuzu sosyal medya üzerinden inceleyebilirsiniz.

BRC ve FDA standartlarını biraz açıklayabilir misiniz?

BRC, İlk olarak 1998 yılında İngiliz Perakandeciler Birliği (BRC) tarafından yayınlanan tüketicinin koruyucusu olan gıda global standardı’ dır. Bu standard, dünya çapında gıda tedarikçileri tarafından özellikle de İngiltere perakendecilerine ürün sağlayan kuruluşlar tarafından benimsenen bir standarttır.

BRC Global Gıda Standardı ürüne veya menşei ülkesine bakmaksızın İngiliz perakendecilere gıda ürünü tedarik eden satıcılar için tasarlanmıştır.

FDA ise Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi’ dir ve gıda, takviye edici gıda, ilaç, biyolojik medikal ürünler, kozmetik gibi ürünlerin kontrolünden sorumludur.

Bu sertifika ve belgelere sahip şirketlerin ülkemizdeki sayısı nedir? Şirketiniz bu açıdan pazardaki yeri ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Ülkemizde bu belgelere sahip şirketler tabii ki var, özellikle BRC özelinde takviye edici gıda sektöründe sayı oldukça az diyebilirim.

İnancın ve güvenin yüksek olduğu yerde, umulmadık sonuçlar ve beklenmedik başarılar sağlanabiliyor. Olmak istediğimiz yerdeyiz ve hedefimiz daima ileri.

Kalite sistemimizi sürekli olarak gözden geçiriyoruz, validasyon ve kalifikasyon sistemimizle altyapı sistemlerimizi ve proseslerimizi iyileştirme fırsatımız oluyor.

Böylece kalite sistemimizi ve bizleri tanıyanlarda güven oluşturmuş oluyoruz.

Aynı zamanda, BRC standardımız ile hem hedefimizi yükseltiyoruz hem de dünyaya ulaşıyoruz. FDA ‘ e kayıtlı bir üretim tesisiyiz. Bu demek oluyor ki; Amerika’ ya ürün üretebiliyoruz.

Tüm bunların hepsi bir araya gelince hem kendimizi güvende hissettiğimiz hem de fason müşteri ve tüketicilerin kendini güvende hissettiği bir tablo ortaya çıkıyor.

Türkiye’deki takviye edici gıdalarla ilgili olarak üretim tesisi ve dağıtım sistemleri olarak yeterli görüyor musunuz? Bu konudaki kamunun denetimlerinin sıklığı ve düzeni konusunda görüş ve önerilerinizi alabilir miyiz?

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gıda güvenliği denetimleri belirlenmiş kılavuzlar doğrultusunda yapılmaktadır. Bu kılavuzlar hazırlanırken Avrupa kılavuzlarıda değerlendirilerek, büyük bir titizlik gösterilerek hazırlanmaktadır. Bu bağlamda yurtiçindeki kılavuzlarında yurtdışındaki kılavuzlar kadar etkin bir denetim yapılacak düzeyde olduğunu düşünüyorum. Kampotu İlaç olarak bu gereksinimleri karşılayarak eksiksiz ve en üst seviyede bir kalite güvence sistemi taahhüt ediyoruz. Tüm yurtiçi ve yurtdışı denetim otoritelerinin gereksinimlerini her zaman karşılayabilecek düzeyde tutmak için kalite sistemimizi kılavuzları takip ederek gerekli güncellemeleri yapıyoruz. Bugüne kadar aldığımız tüm yurtiçi ve yutdışı denetimleri de başarıyla tamamladık. Bundan sonraki tüm otoritelerin yapacağı denetimleri de ne sıklıkta olursa olsun başarıyla tamamlak adına kaliteyi odak noktası haline getirmiş bulunmaktayız.

Kalite alanındaki Kampotu İlaç başarısını nasıl özetlersiniz?

Belirlenmiş hedeflerimizin olması ve bu yolda ilerlerken liderlerin çalışanlara elinden gelenin en iyisini yapma fırsatı vermesi, problem çözme konusunda ısrarcı olmamız.

Yürüttüğünüz Ar-Ge/ Ruhsat çalışmalarından bahsedebilir misiniz?

Ar- Ge çalışmalarındaki en önemli unsur tüketici ihtiyaçlarının karşılayan, bilimsel, teknolojik gelişme sağlayan, bilimsel ve teknolojik bir belirsizliğe odaklanan, çıktıları özgün, deneysel, bilimsel ve teknik içerik taşıyan ürünler tasarlamaktır. Son bir yılda 80’in üzerinde Ar-Ge projesi gerçekleştirdik ve bunların hepsini ruhsatlandırdık. Voonka Beauty Collagen shake ürünümüzün kapak teknolojisi tasarımı ile ödül aldık. Yine 2020 ve 2021 yıllarında Paris’te gerçekleşen America ve Singapore Taste Awards’da; uluslararası alıcıdan, gazetecilerden ve yiyecek-içecek uzmanlarından oluşan jüri üyeleri tarafından toplamda 4 adet altın madalya almaya layık görüldük.

 

Kampotu İlaç Kalite ve  Ruhsatlandırma Direktörü

Sevcan Deveci Kimdir?

Lisans eğitimimi Abant İzzet Baysal Üniversitesi Biyoloji (İngilizce) bölümünde tamamladıktan sonra yüksek lisans eğitimime Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsi’ nde devam ettim. Aynı zamanda İngilizce öğretmeni olmamdan dolayı eğitim sektöründe kısa bir tecrübem oldu. İlaç sektöründeki ilk kariyer fırsatımı Deva Holding A.Ş.’de yakaladım. Buradaki tecrübem hayatımdaki ikinci bir master’dı. Ardından Türkiye’ de Veteriner İlaç GMP’ sine ilk kez sahip olan Medicavet Veteriner İlaç’larının tesis ve kalite sistem kurulumlarında yer aldım. Sonrasında Selçuk Ecza Holding bünyesinde bulunan Mamsel İlaç’ta tesis ve kalite sistemleri kurulumunda görev aldım. 3. kez tesis kurulumu ile farklı sorumlulukları da üstlenerek başladığım, başarmak için birçok fırsat yakaladığım Kampotu İlaç Gıda Sanayi ve A.Ş.’de 2 yıldır Kalite ve Ruhsatlandırma Direktörü olarak büyük bir keyifle çalışıyorum. Bunu işime olan tutkuma ve birlikte çalıştığım güzel insanlara borçluyum.