Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
GenelGüncelHaberlerSGK Haberleri

Hastalarla eczacıları karşı karşıya getirdi… İlaçta yeni kaos!

İlaç firmalarının, devlete söz verdiği halde yüzde 20-41 aralığında yapması gereken indirimi yapmadan eczanelere ilaç satmaya başlaması, yeni bir krize sebep oldu. Hastalar, daha fazla fark ödemek zorunda kaldı. İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, sorunun çözümü için devletin ilaç firmalarıyla indirim sözleşmesi yapmasının şart olduğunu belirterek, “Vatandaş da eczane de sorunun dışında tutulmalı. Çünkü bu sorun hastayı da eczacıyı da çok yıpratıyor” dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Vatandaşlar, pek çok ilaçtaki yüksek miktardaki katkı payı nedeniyle sorun yaşarken, bu sıkıntı ilaç firmalarının indirim oranını düşürmesi nedeniyle daha da büyüdü. Eczanelere ilacı yüzde 20-41 aralığında indirimle veren ilaç firmalarının, ilaçta sabit kurun 6,29 olması nedeniyle indirimi bir hayli düşük tutması, eczacılarla hastaları karşı karşıya getiriyor. Eczacı, indirimsiz aldığı ilacın farkını zarar etmemek için hastalardan isterken, hastalar da bu gelişme üzerine ilaca daha fazla öder hale geldi.

FİRMA İNDİRİM YAPMAZSA, ECZACI O İLACI SATTIĞINDA ZARAR EDER

İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, indirimle ilgili süreci detaylarıyla Egedesonsöz’e anlattı. SGK öncesinde, SSK döneminde eczanelerle anlaşma yapılırken, eczacılardan belli oranda indirim istendiğini hatırlatan Başkan Sayılkan, “O günlerden beri eczacılar, cirosuyla orantılı bir şekilde indirim yapıyor. Aynı tarihlerde ilaç firmalarından da indirim istendi. Onlar da kabul etti. 35 milyon SSK’lının, Bağkurlu’nun her hastaneden hizmet alması, eczanelerden ilaçlarını temin etmesiyle ilgili, sağlıkta devrim olarak tanımlanan bir süreçten söz ediyoruz” dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu: “Devlet, eczanenin gönderdiği faturadan, iskontoları kesti. Ancak ilaç ilaç firmalarından iskontoyu nasıl sağlayacaktı? Bu sorunu da, ilaç firmalarının eczanelere indirimli ilaç vermesiyle çözdüler. O zamanlarda SGK’nın firmalardan istediği iskonto, yüzde 4-11 aralığındaydı. Sonra bu oran yüzde 20-41 olarak değişti. Firma, indirimi yaparak eczaneye ilaç veriyordu. Bunu yapmadığında, eczacı indirimin olmadığını fark ettiğinde, vatandaşa diyor ki; kusura bakma, ben size bu ilacı, o fiyata verirsem, zarar ederim. Bana ekstra fark ödemeniz lazım. Ya da ben bu ilacı veremem. Eczacı, böyle durumlarda arada kalıyor. Biz eczacılar, o ilaç indirimsiz geldiği halde, indirimliymiş gibi bir fiyata satarsak, sermayeden yemiş oluruz. Binlerce kalem ilaç için geçerli olan bu sorun, eczacıları da, vatandaşları da bıktırdı.”

VATANDAŞLA KARŞI KARŞIYA GELMEKTEN YORULDUK

Eczacıların, SGK ile her yıl anlaşma yaptığını, ne kadar iskonto yapacaklarını net bir şekilde belirlediklerini anlatan Başkan Sayılkan, bu karşın firmalarla herhangi bir sözleşmenin, yazılı bir anlaşmanın olmadığının altını çizdi. Başkan Sayılkan, devletin ilaç firmalarıyla da anlaşma yaparak iskontoyu teminat altına alması gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Onlarla yazılı bir sözleşme var mı? Yok. Sağlıkta devrim yapılırken, ilaç firmalarının sözüne güvenerek bir anlaşma yapılmış, yazılı bir anlaşma yok. Firmalar, sözlerini unuttular. Neden unuttular? Euro kuru 6,29 lira. Gerçek euro 16.90 lira. Adam feryat ediyor, iskontoları yaparken benimle neden konuşmuyorsun diyor. Ayrıca, SGK’nin istediği yüzde 41’lik indirimi uygulaması halinde her kutu ilaçta 15 lira zarar ediyorum, diyor. Bunu yüzde 41 olarak uygulamamak yerine yüzde 20 uygulayarak ilacı piyasaya sürüyor. Aradaki yüzde 21’lik kayıp, eczacının üzerine yıkılıyor. SGK’nın, ilaç firmalarıyla bağlayıcı sözleşme yapması lazım. Ya da bunu eczanelerin dışında halletmeli. Bunun dünyada çok örnekleri var. Biz de vatandaş da bu işin dışında kalmalıyız. İlaç firmalarını bağlayan yazılı bir sözleşme yokken, firmaların iskonto oranlarının sürdürülebilirliğinin olmadığını, olmayacağı ortada. Vatandaşlarla bu konuda sık sık karşı karşıya gelmekten yorulduk. Vatandaş da haklı. Neden daha fazla katkı payı ödesin ki…”

https://www.egedesonsoz.com/haber/hastalarla-eczacilari-karsi-karsiya-getirdi-ilacta-yeni-kaos/1103728

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu