Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Ecz. Eyüp Talha Kocacık - Eczacılık TarihiGenelGüncel

EMRE HOCA’DAN ECZACILIK TARİHİNE DEV HİZMET

EMRE HOCA’DAN ECZACILIK TARİHİNE DEV HİZMET

Covid-19 mücadelesinde hayatını kaybeden meslektaşlarımın anısına…

Covid-19, Mart ayının başından beri ülkemizin üzerinde kara bulutlar dolaştırıyor. Sağlık ordumuz tüm gayretiyle virüsle mücadele ediyor. En kısa sürede bu çilden kurtulup normal hayatımıza dönmek ve bu olurken de mümkünse hiç zarar görmeden atlatmak en büyük tesellimiz olacaktır.

Normal şartlarda olsaydık bu ay 14 Mayıs için kutlamalar yapacak, bir az olsun eğlenecektik. Ama içimiz buruk ve hüzünlü…

Şimdiye kadar beş meslektaşımızı ve bir eczacı teknisyenini maalesef kaybettik. Sizlerin de izniyle bu yazıyı onlara ithaf etmek istiyorum. Ruhları şad olsun.

Son günler bu kadar karanlıkken birkaç iyi şey de oldu. Prof. Dr. Emre Dölen Hoca çok önemli bir kitap yayınladı. Aralık ayında Hoca, periyodik tablo ile ilgili bir kitap yayınlamış ben de sizlere tanıtımını yapmıştım. Son birkaç senedir evinde sadece bilim tarihiyle ilgili makale ve kitap yazan Hocam, yıllardır araştırdığı, tasniflediği konuları bir bir gün yüzüne çıkarıyor.

Eczacılık öğretimi 1839 yılında revize edilerek yeniden açılan Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’deki “Eczacılık Sınıfı”yla başlamıştı. Hatta 14 Mayıs da açıldığını ve bu sebeple 14 Mayıs’ı “Türk Eczacılık Günü” olarak da kutladığımız hepimiz biliyoruz.

İşte 1839’da mütevazı şartlarda öğretime başlayan eczacılık, 181. yılını idrak ediyor. Tıbbiye’de bir sınıfta başlayan eczacılık bugün 60’a yakın fakültede (bunların 40’a yakını öğrenci alıyor) öğretime devam ediyor. Fakülte sayısının çokluğu, eczacı enflasyonu vb. konuları tarihten örneklerle başka bir yazıda yer vermek üzere daha fazla değinmiyorum. C

İşte Eczacı Sınıfı ilerleyen süreçte birçok aşamalardan geçti ve 1909 yılında Eczacı Mektebi ismini aldı ve Tıp Fakültesine bağlı kaldı, 1933 yılında Fen Fakültesi’ne bağlandı sonra yine 1943 yılında tıbbın boyunduruğuna girdi ve nihayetinde 1962 yılında müstakil fakülte haline gelebildi.

Bu süreçleri çok büyük bir titizlikle ve ustalıkla araştıran Emre Dölen, ansiklopedik bir eser ortaya çıkardı. Hocanın kendi yorumlarını da içeren kitap eczacılık eğitimi tarihi çalışmalarının kaynak kitabı olarak kendi gösteriyor.

Kitap dört ayrı bölümden oluşuyor:

Birinci bölümde “Eczacılık Öğretiminin İlk 70 Yılı” başlığı altında 1839’da eczacı sınıfında başlayarak sınıfın hocaları, eczacılık hakkında yapılan düzenlemeler, sivil eczacı mektebinin açılması, Haydarpaşa eczacı mektebinin açılması, Şam tıbbiyesindeki eczacılık öğretimi ve yabancı okullardaki eczacılık öğretimi ayrıntılı bir şekilde anlatılmış (s. 1-158).

İkinci bölümde “Eczacı Mektebi’nin Kuruluşu ve Gelişimi” başlığı altında Tıp Fakültesi’nin kurulması, Eczacı Mektebi’nin kurulması, Dişçi Mektebi’nin kurulması, mektebin hoca ve asistanları, mektebin tıbbiyeden ayrılma çabaları, mektebin müdürlerine ait biyografiler gibi birçok yeni bilgi verilmiştir (s. 159-276).

Üçüncü bölümde “Ders ve Müfredat Programlarının Gelişimi” başlığı altında mektebin 1909 yılında ki ilk ders programından 1933 yılına kadar tüm programlar ve ders içerikleri anlatılmış (s. 277-314).

Dördüncü bölümde ise “Hocalar ve Ders Kitapları” başlığı altında mektepte ders veren neredeyse tüm hocaların biyografileri ve fotoğrafları ile ders kitaplarının içerikleri verilmiştir (s. 315-462).

Emre Dölen, Eczacı Mektebi (1909-1933)

Ayrıntılı şekilde hazırlanmış konu ve kişi adları dizini kitapta istediğiniz birçok şeye hızlı ulaşmanıza da olanak sağlıyor.

Şubat ayı içerisinde Türk Eczacıları Birliği Eczacılık Akademisi tarafından basılan kitap bilim tarihine hiç şüphesiz çok büyük katkı sağlayacak. Kitabın basılmasını sağlayan TEB Eczacılık Akademisi’ne de teşekkür ediyorum ama sadece kitabı bastıkları için değil aynı zamanda isteyenlerin TEB’e veya TEB Eczacılık Akademisi’ne başvurmaları halinde kitabı ücretsiz gönderdikleri için.

Prof. Dr. Emre Dölen, bilim tarihine yaptığı katkılar ve kazandırdığı eserler ile bir kez daha araştırmacıları mutlu etti.

Var ol Hocam.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu