Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
GenelGüncelProf. Dr. Ekrem SEZİK

ECZACI DERGİSİ, BİZİM ECZACI DERGİSİ VE PHARMASEA’NİN HİKÂYESİ

Bu ay sizlere, bitkisel ilaçlar, meslek problemleri ve benzeri konularda yazmayacağım. Eczacı Dergisi’nin 200. sayısı münasebeti ile değişik bir yazı hazırladım.

Çetin Öztürk ile tanışma

Çetin Bey ile nasıl tanıştığımızı kısaca anlatayım. Değerli Ecz. Hilmi Şener’in Ankara Eczacı Odası başkanı olduğu dönemde, meslektaşlarımız için “Eczacı – Dünya’da ve Türkiye’de”
adı ile 4 yıl süre ile bir dergi çıkarmıştım. Güzel bir Dergi idi.

2005 Şubat’ında, Değerli Öztürk, Gazi Üniversitesi’nde benimle görüşmeye geldi. Kendini tanıttı. Şunları söyledi: “Yeni bir dergi çıkarıyorum. İsim hakkını aldıktan sonra sizin çıkardığınız güzel dergiyi gördüm, çıkaracağım derginin adı sizinki ile aynı. Bu yüzden
sizi ziyaret ediyorum. Ne yapalım?” Çıkaracağı dergiden bahsetti, çok güzel bir dergi. Ücretli satılacak. Meslektaşlarım kusura bakmasın, ben “ Eczacılar para ödeyerek dergi almaya pek alışık değildir” dedim. Bu fikrimde yanıldığımı da söylemem gerekli. Çetin Bey eczacılara uygun bir abone bedeli ile dergi’ yi satmayı başardı. Ziyarete geri dönelim. Yayıncılık üzerinde, eczacılık hakkında konuştuk. Sonunda, isim hakkını aldığı halde, “Dünya” kelimesini çıkararak, tekrar isim hakkı aldı. Kısacası meslek kuruluşumuza
büyük bir jest yaptı. Çetin Bey ile bu vesile ile tanıştık.

Eczacı ve Bizim Eczacı’ da köşe yazarlığı

İlerleyen zamanda, dergide yazmamı teklif etti, kabul ettim ve 2011 Mayıs ayından itibaren Eczacı’da , Temmuz’dan itibaren Bizim Eczacı’da yazmaya başladım. Çok yoğun olduğum bazı zamanlar hariç 2011 yılından beri yazıyorum. On bir yıl olmuş! Eczacı’da yazdığım yazıları hızlıca inceledim. 100 civarında makale yazmışım. Bitkisel ilaçlarda kullanılan bitkiler (25 – Ihlamur, papatya, ekinaseya, zencefil, sakız, sarmaşık, kuşburnu, nane, lavanta, Afrika sardunyası, anason, mürver, melisa, safran, keten tohumu,..);
aktar tababeti, medya ve internet tıpları (10), çaylar ve tıbbi çaylar (5 – poşet çaylar, tıbbi çaylar,…), mesleki konular (5 – yeni eczacılık fakülteleri, Eczacılık İhtisas Kanunu..), soğuk algınlığı için bitkisel çözümler (3), zararlı – zehirli bitkiler (3), Covid – 19 ‘da bitkisel çözümler, mesleğimiz için önemli hocalarımız (3 – Prof. Dr. Asuman Baytop, Prof. Dr. Turhan Baytop, Prof. Dr. Suna Duru), Önemli bilimsel toplantılar (BİHAT, Türk Eczacılık Tarihi..), Eski Türk Eczanesi Müzesi, Aromaterapi, Gemmoterapi, Fitoterapi, Geleneksel Bitkisel
Tıbbi Ürünler, Bitkisel sütler, Bitkisel etler, Zoofarmakognozi, Deniz Yosunları…

Bizim Eczacı, eczanelerden halka dağıtılan, halkın doğru bilgilenmesini sağlayan çok güzel bir dergi idi. Maliyetlerin artması üzerine yayınına son verildiğinde, çok üzüldüğümü belirtmek isterim. Yıllar önce yabancı bir firma, benim editörlüğümde, bu tarz bir dergi çıkarmak istedi. Dört ay hazırlık yaptım, yazılar hazırlandı fakat firma Türkiye’de faaliyetine devam etmedi. Yani proje yarım kaldı. Avrupa’da hemen her ülkede eczanelerde bu tip dergiler bulunur, yazılar halkın anlayacağı dilde yazıldığı için, çok yararlı olur. Bizim Eczacı’ da bu hizmeti görüyordu. İtiraf etmem gerekirse, Bizim Eczacı’ ya daha keyifle yazıyordum! Bizim Eczacı’ ya da 100  civarında makale yazmışım!

ve PHARMASEA
2015 yılı başlangıcında, Çetin Bey değişik bir proje ile geldi. ”Hocam, gemide kongre yapalım mı? Bilimsel programı siz hazırlar mısınız? ” Projeyi çok beğendim. Hazırlıklara başladım, değişik meslektaşlarımla görüştüm ve “PHARMASEA”nin ilk programını yaptık.

“Gemide Kongre” çok başarılı oldu. Meslektaşlarımız hem Ege Adalarını gezdiler hem de güncel konularda konferansları dinlediler. İstek üzerine 2016 ve 2017 ‘de 2. ve 3. leri yaptık. Meslektaşlarımız çok sevdiler ”PHARMASEA’ yi.

Güncel konularda bilgi vermeye devam ettik. Bunun yanında görmedikleri Ege Adalarını hâttâ Atina’yı görme imkânı buldular. PHARMASEA’yi seven önemli bir kişi de Prof. Dr. İlber Ortaylı idi. İki yıl bizimle beraber oldu.

Türk lirasının aşırı değer kaybından ve COVİD-19 ‘dan dolayı bir süre ara verildi. “PHARMASEA”ye. Çetin Bey, IV. PHARMASEA’ nin programını yine benden rica etti. Çalışmaya başladık. Bir süre sonra sizlere programı duyuracağız. İnşallah… diğerleri gibi başarılı ve yararlı olacak.

Son söz
Eczacı Dergisi de 200. sayısına geldi. Çetin Bey’i azminden dolayı tebrik ederim. PHARMASEA IV ‘de buluşmak ümidiyle, sağlık, mutluluk ve koronadan hakikaten kurtulduğumuz günlere kavuşmamız dileklerimle…

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu