Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Ecz. Duygu Bakın - Besin DestekYazarlar

Alerjik semptomlarınızı azaltarak baharın tadını çıkarma vakti

Baharın gelmesiyle birlikte alerjik hastalıkların görülme sıklığında büyük bir artış olur. Havada yayılan ağaç, çiçek ve çimenlerin oluşturduğu polen yapıları en temel sebebidir. Bunun dışında mantar sporları, hayvan tüyleri vb. durumlarda etkili olabilir. Gözlerde ki ve burun zarlarındaki kılcal damarların genişleyip dokunun şişmesine yol açar buna saman nezlesi denir. Alerjik reaksiyonların içerisinde en yaygın görülen tür olan bahar alerjileri her ne kadar ciddi hastalık grubunda sayılmasada, günlük hayatı olumsuz etkileyen ve yaşam kalitesini belirgin şekilde düşüren dönemsel sorunlardan biridir. Alerji türlerinin en yaygın olanı alerjik rinittir. Alerji vakalarının yaklaşık %75’ini oluşturur. Hastalık, akan-kaşınan burun ve göz, hapşırma, boğaz kaşıntısı, burun ve boğazda çok miktarda akıntı ile kendini gösterir. Hemen hemen herkeste farklı derecelerde, farklı türleri görülebilir. Mevsimsel olabildiği gibi yıllar boyunca da aralıksız sürebilir. Doğal yaklaşım
Alerjik semptomların kontrol altına alınmasında doğal antihistaminik etkileri bulunan C vitamini, kuersetin gibi desteklerden faydalanılabilir. Ayrıca inflamasyonun arttığı alerjik rinit durumunda,inflamasyona karşı etkili bromelain vücuttaki inflamasyonu ve hava yollarındaki ödemi kontrol altına alınmasına yardımcı olarak sürece katkıda bulunur.
Kuersetin Bitkilerde bulunan güçlü antioksidan yapılar içerisinde aktivitesi en fazla olan flavonoid kuersetindir. Kuercetin ile ilgili dikkat çekici bir bilgi immün hücrelerden allerjik reaksiyon başlatan kimyasal histaminin salınımını engelleyebileceğine dair yapılan çalışmalardır. Bu çalışmalar baz alınarak kuercetin alerji ve astım tedavisinde takviye olarak sıklıkla kullanılır. Ayrıca alerji oluşumunda rol alan farklı maddeleri bloke etme özelliği de göstermiştir.

C Vitamini

C vitamini, hava yollarını kaplayan mukozanın temel antioksidanı olduğu için akciğer sağlığı açısından özel bir önem taşır. Düşük C vitamini seviyelerinin astım açısından da bağımsız risk faktörü olabileceği düşünülmektedir. Bu alanda yapılan çalışmalarda günde 1-2 g C vitamini alan hastalarda solunum ölçümlerinde belirgin iyileşme görüldüğü yönündedir. C vitamini aynı zamanda histamin seviyelerini düşürerek alerjik problemlerde yarar sağlamaktadır.
Probiyotikler
Araştırmalar, bağırsaktaki probiyotik bakterilerin alerjik semptomları azaltamaya yardımcı
olabileceğini söylüyor. Bazı bağırsak bakterilerinin histamin üretimini arttırırken bazıları ise histamini parçalayıcı etki gösterir.
Yapılan bir araştırmada “bifidobakterium longus ve infantis” tipi bakterilerin histamin salınımını arttırdığını, diğer bir araştırmada ‘’laktobasillus rhamnosus’’ tipi bakterinin histamin yıkımını arttırdığını göstermiştir. Doğru bir probiyotik desteğinin seçimi bu süreçte bağırsak floranızdaki histamin salınımını etkileyecektir.

Omega-3

Beyin fonksiyonları, kalp damar sağlığı, bağışıklık sistemi ve pek çok kronik hastalığın tedavisinde
önemli rol oynayan omega 3 yağ asitleri, alerjik hastalıkların önlenmesinde de önemli rol oynuyor. Bağışıklık sistemini destekleyerek başta astım olmak üzere alerjik hastalıkların (besin alerjisi, atopik dermatit) anneden bebeğe geçişini engelliyor. Alınan omega 3 miktarı arttıkça çocuktaki alerjik hastalıklara yakalanma riski de buna paralel olarak azalıyor. Alerjik rinit, iltihaplı bir hastalık olduğu için omega 3 yağ asitleri bronşlarda inflamasyon oluşumunu, ilerleyen süreçlerde de astımın ortaya çıkmasını önlüyor.Semptomların iyileşmesine yardımcı oluyor. EPA ve DHA toplamı en az 500 mg olan takviye formları bu süreçte tercih edilebilir.

Bromelain
Ananastan elde edilen bir sindirim enzimi olan bromelain, histamine bağlı olarak oluşan ödemin azaltılmasını sağlar. Mukus yoğunluğunu azaltarak, bronşların açılmasına yardımcı olur. Böylece astım, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı gibi semptomları azaltabilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu