Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
GenelGüncelHaberler

Yükü taşıyamıyoruz, bıçak kemiğe dayandı

Eczacılar, ilaç fiyat kararnamesinde yapılan düzenlemeyi yetersiz buldukları için ülke genelinde iş bırakma kararı aldı.

GÜVEN GÜNEŞ/YENİGÜN – Haklarında yeterli iyileştirme sağlanamadığı için greve çıkan hekimler ve sağlık çalışanlarından sonra şimdi de eczacılar eylem hazırlığında. Eczane kapatma da dâhil, kademeli eylem hazırlığında olduklarını belirten İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, ilaç fiyat kararnamesinde yetersiz düzenleme, ilaca ulaşımın zorlaşması ve artan maliyetler karşısında artık bu yükü taşıyamadıklarını dile getirdi.

“YETERSİZ BÜTÇE”

Sağlık Bakanlığıyla yapılan görüşmelerde olumlu bir sonuç alamadıklarını dile getiren İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, “Bakanlık ve Eczacı temsilcileri Ankara’da bir araya geldi. Sektör ve vatandaşların yaşadıkları sorunları ve bunların çözümüne dair önerilerimizi sunduk. Bakanlık tarafından yetersiz bütçe gerekçesiyle öneri ve taleplerimiz kabul edilmedi. İzmir’de bulunan bin 850 eczane ve 5 bine yakın çalışanı ile İzmir Eczacı Odası olarak iş bırakma dâhil hazırladığımız eylem planını uygulayacağız. Süreçle ilgili gerekli bilgilendirmeler yaparak vatandaşlarımıza derdimizi anlatıp süreç boyunca onları da mağdur etmeyecek şekilde hazırlıklarımızı yapacağız” dedi.

BORÇ SARMALI

Eczacılar olarak, kira, elektrik, doğalgaz, personel gideri gibi rutin ödemeleri dahi yapamayacak noktaya geldiklerini belirten İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, “Eczacılar, borç sarmalına girdiler. En temel işletme giderlerini dahi karşılayamaz durumda ve iflasın eşiğindeler. İlaca gelen her zam eczacıların, karlılık oranını düşürmesinin yanı sıra ayakta kalması da iyice zorlaşıyor. Enflasyon ile artan fiyatlar için yeni bir düzenleme getirilmedir. Nasıl ki, her yılbaşında maaş ve vergi diliminde düzenleme yapılıyorsa burada da o yapılmalıdır. Son 10 yıla baktığımızda eczanelerin karlılık oranlarında ciddi düşüşler meydana geldiğini görüyoruz. Yüzde 24’lerden yüzde 18’lere kadar düştü. Ortalama yüzde 6 oranında bir kayıp var. Bu kayıp ise tamamen kar payından giden yani eczacıların ceplerinden verdikleri rakam. Yüzde 18’in içinde yukarıda saydığım giderleri de ekleyince sürecin bu şekilde devam etmesi durumunda önümüzde sene açık bir tane eczane bile bulamayabiliriz. Çünkü yüzde 2-3 karlılık oranlarıyla bu iş dönmez” dedi.

“İLACA ULAŞMAK ZORLAŞIYOR”

Her gün 2 milyon 500 bin kişinin şifa bulmak için eczaneye geldiğine dikkat çeken Başkan Sayılkan, “Artan maliyetler ilaç firmalarını üretimi yavaşlatmaya yönlendirdi. Yüksek kur nedeniyle ithal ilaçlara ulaşmakta eskiye göre artık daha zor hale geldi. Azalan üretim, yüksek kur, fiyat kararnamesindeki yetersizlikler gibi etkenler hastaların ilaca ulaşmasını zorlaştırıyor. Geçen yıl ilaç fiyatlarındaki sabit Euro kuru 4,57 TL olarak belirlendiğinde reel Euro kuru 14,85 TL idi. Bu yıl zamlarla birlikte ilaçta Euro kuru 7,86’ya yükseltildi ancak reel kur 18,37 seviyesinde olduğu için, aradaki fark hala kapanmadı. Ekonomik şartlarda göz önüne alınarak kimsenin mağdur edilmediği ve hakkaniyetli bir fiyat belirlenmelidir. Sağlık hizmetlerinin sürdürülmesi için ilaç fiyat kararnamesinden vazgeçilmelidir” ifadelerini kullandı.

https://www.gazeteyenigun.com.tr/yuku-tasiyamiyoruz-bicak-kemige-dayandi?fbclid=IwAR2lr29u1whGWxKMnOGEl5TDCWcH5m0Eq-EAratf3Rk6W9ie3G9HSca5img

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu